Studiranje u Beču jeftinije nego u Srbiji!

Za strane studente školovanje godišnje košta oko 700 evra, dok je za domaće i one koji dolaze iz zemalja EU besplatno. Stranci moraju dobro znati nemački jezik, ali nastave ima i na engleskom

  • 10

Školovanje na Bečkom univerzitetu, najstarijem u srednjoj Evropi na nemačkom jeziku, jeftinije je nego na većini fakulteta u Srbiji iako je ta ustanova u svojoj šestovekovnoj istoriji dala desetak nobelovaca.

Za strane studente školovanje godišnje košta oko 700 evra, dok je za domaće i one koji dolaze iz zemalja EU besplatno.

Stranci moraju dobro znati nemački jezik, ali nastave ima i na engleskom.

Tokom ove nedelje Univerzitet, koji ima oko 93.000 studenata, posetili su akademci iz Jagodine, što im je omogućila skupština tog grada. Mladi iz Srbije raspitivali su se za uslove školovanja, pa su, pored cene, saznali da ovde nema prijemnog ispita. Tačnije, student iz Srbije treba da položi prijemni ispit na onom domaćem fakultetu koji hoće da studira u Beču i ta potvrda mu je dovoljna za upis.

Tokom obilaska zgrade, vodič, mlada, simpatična devojka, jagodinskim studentima rekla je da se to ne odnosi na fakultete psihologije i publicistike, jer su tu prijemni obavezni.

Potrebno je i znanje nemačkog na nivou B2. Ovde se može studirati i ekonomija, tehnika, filozofija, sa više desetina smerova svako može da nađe ono što ga interesuje da studira.

Na ovom univerzitetu, u velelepnoj baroknoj zgradi iz srednjeg veka u centru grada, sada studira oko 500 studenata iz Srbije. Zgrada je iz 11. veka i nalazi se nedaleko od čuvene Ulice muzeja. Univerzitet, koji je u vlasništvu države, osnovan je 1365. godine i do danas je imao oko 900 direktora.

Njihov spisak može se pročitati u holu zgrade, a u unutrašnjem dvorišnom delu, kvadratnog oblika, može se videti oko 150 bista i reljefa sa uklesanim likovima čelnika ustanove iz različitih perioda istorije. Nažalost, među njima je samo jedna žena.

Zanimljivost ove ustanove je to što je uz pomoć vodiča oranizovan svakodneni obilazak zgrade.

Tako posetioci mogu videti mesto na ulaznim, širokim mermernim stepenicma na kome su fašisti 1936. godine ubili profesora Morica Šlika, zatim velike čitaonice, slušaonice, od kojih najveća ima 800 mesta, svečane sale i drugo.

Univerzitetska biblioteka ima fantastičnih osam miliona knjiga, što je, kada bi se sve poređale na police, put od oko 70 kilometara.

Kada strani student bude primljen, on ima i troškove smeštaja i ishrane. Smeštaj u studentskim domovima prosečno košta oko 300 evra, hrana oko 200, ali studentima iz Srbije deo ovih troškova može da pokrije neka od mnogobrojnih stipendija koje daju razne fondacije i državne uprave.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • G-Man

    10. mart 2013 | 23:15

    I ko zna sta je sve jeftinije tamo. Ovi nasi nas sisaju kao ovce...A mi blejimo, sta je gde jeftinije...Beeee....bee

  • brdjo

    10. mart 2013 | 19:45

    Ma nemaju ljudi pojma, ovdje mogu da studiraju djeca bogatih roditelja a oni iz skromnijih porodica mogu samo da poderu dupe radeci na crno kod nasih budala i uceci po prljavim skupim domovima. Sve sam to prosao i da sam bio pametan zavrsio bih kuci faks a ne ovdje. Ko vec ima volje da studira u Becu, preporucujem mu samo master studijum jer to je ovdje super i snacete se brzo po zavrsetku. Pozdrav

  • @Diva

    10. mart 2013 | 19:35

    Stanarina za njihov standard nije skupa,drugo je sto smo mi bedni.Kod nas su plate 20 000 din,a stanarine u BG su oko 200 evra za garsonjeru.Plus racuni i svi drugi troskovi.Plus na sve to skolarina od 1000 evra

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA