Hamas i Fatah se dogovorili da Abas bude premijer

Vođe Fataha i Hamasa su u Dohi, gde su se sastali kako bi izgladili nesporazume, danas se očekuje zvanično saopštenje

  • 0

Rivalske palestinske frakcije Hamas i Fatah dogovorile su se da imenuju palestinskog predsednika Mahmuda Abasa za premijera prelazne vlade koja će nadgledati pripreme za predsedničke i opšte izbore, izjavio je danas jedan palestinski zvaničnik.

Abas, vođa Fataha, i lider Hamasa Kaled Mašal sastali su se u nedelju u katarskom glavnom gradu Dohi da konačno prevaziđu nesporazume kako bi se ostvario sporazum o pomirenju, potpisan u aprilu prošle godine. Očekuje se da će se oni danas ponovo sastati i izdati zvanično saopštenje, preneo je AFP. Neimenovani zvaničnik rekao je da je dogvoreno da "vlada nacionalnog konsenzusa bude sastavljena od nezavisnih i tehnokrata i da će oni biti odgovorni za nadgledanje izbora".

On nije najavio kada će izbori biti održani, ali na osnovu sporazuma o pomirenju trebalo bi da se glasa u maju. Primena sporazuma je odložena više puta, uprkos ponovljenim sastancima dve strane.

One nisu mogle da se dogovore ko će biti premijer. Fatah je stalno predlagao aktuelnog premijera Salama Fajada, svetski priznatog ekonomistu koji ima podršku Zapada, ali se Hamas s tim nije složio. Međutim, u Dohi je dogovoreno da se sporazum brzo primeni.

- Dogovorili smo se da je važzno brzo održati izbore i ukloniti prepreke koje bi mogle da odlože glasanje - rekao je portparol Fataha Azam al Ahmed, koji je bio u Abasovoj pratnji. On je, takođe, kazao da su razgovori, kojima je domaćim bio katarski emir Kalifa al Tani pozitivni i da su obe strane postigle dogovor o svim glavnim pitanjima koja se tiču sporazuma o pomirenju. Prethodni palestinski izbori održani su 2006. godine, kada je Hamas odneo iznenađujuću pobedu. Tada je počela borba za vlast sa Fatahom, koja je kulminirala sredinom 2007, kada su hamasovci silom preuzeli kontrolu nad pojasom Gaze.

Abasov Fatah je od tada dominirao samo jednom palestinskom teritorijom, Zapadnom obalom.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA