SAD: Odgovorićemo na pretnje Severne Koreje

- Pretnje Pjongjanga su preuveličane, ali će SAD uraditi sve da zaštiti svoje saveznike - rečeno je iz Bele kuće

  • 1

Bela kuća je zabrinuta zbog novih ratnih pretnji Severne Koreje, uz ocenu da će takva politika Pjongjang još više izolovati od ostatka sveta i potkopati međunarodne napore da se osigura mir i stabilnost u tom delu Azije. 

Američko ministarstvo finansija saopštilo je danas da je uvelo sankcije za jednu severnokorejsku banku i neke zvaničnike, zbog sumnje da je preko nje išla kupovina oružja za masovno uništenje. 

Tim merama zamrznuta je sva imovina banke koja bi se našla u SAD, dok se građanima Amerike zabranjuje bilo koja vrsta poslovanja. Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Baraka Obame Tom Donilon izjavio je danas da su pretnje Pjongjanga preuveličane, ali da će SAD zaštititi svoje saveznike.

- Da ne bude sumnje ili zabune: upotrebićemo sve svoje kapacitete da zaštitimo i odgovorimo na pretnje Severne Koreje našim saveznicima - istakao je Donilon.

On je najavio da će se u maju održati sastanak Obame sa novim predsednikom Južne Koreje Pakr Geun Hjeom. 

Južna Koreja i Sjedinjene Države počele su danas druge vojne vežbe u kojima učestvuje na hiljade vojnika i pored pretnji Severne Koreje da će raskinuti sporazum o primirju i preduzeti odlučne mere odmazde.

Severna Koreja osudila je združene manevre kao provokativnu pripremu za invaziju i saopštila da će od danas prestati da važi sporazum o primirju sa Jugom potpisan 1953, kojim je okončan Korejski rat.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA