Šešeljev telohranitelj dobio stalni boravak u V. Britaniji

Sud doneo odluku u korist Dejana Tolića jer je oženjen Britankom i sa njom ima sina

  • 0

Telohranitelju Vojsilava Šešelja, osumnjičenom da je učestvovao u ratnim zločinima u Hrvatskoj, sud u Velikoj Britaniji dozvolio je trajni boravak u toj zemlji jer je oženjen Britankom i sa njom ima sina, piše londonski "Telegraf".

Dejan Tolić došao je u Veliku Britaniju 1999. godine i zatražio politički azil. U razgovoru sa engleskim službenicima, izjavio je tada da je pripadnik "Belih orlova", srpske paravojne organizacije, kao i da je neko vreme radio kao telohranitelj Vojislava Šešelja, optuženog u Međunarodnom sudu u Hagu za zločine protiv čovečnosti.

Zahtev za azil mu je odbijen. Međutim, pre nego što se vratio u Srbiju, Tolić se 2004. godine oženio britanskom državljankom Kejt i sa njom dobio sina.

Usprotivivši se Tolićevom povratku u Britaniju, državni pravobranilac naveo je dokaze o zločinima koje je počinila njegova jedinica, optužujući Tolića da je saučesnik u njima. Sa druge strane, Tolić je tražio svoje pravo da živi sa porodicom. Sudija je presudio u Tolićevu korist.

Ime Dejana Tolića nije poznato među onima koji istražuju ratne zločine.

- U zločine u Ovčari i Vukovaru nije umešan, a da li je u nekom drugom zločinu u Hrvatskoj imao svog udela, teško je napamet reći - kazao je Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine.

Paravojna formacija "Beli orlovi", osnovana je početkom devedesetih godina. Njeno osnivanje vezuje se za Vojislava Šešelja i Srpsku radikalnu stranku, a kasnije za ime Mirka Jovića, lidera Srpske narodne obnove. "Beli orlovi" pominju se u istragama ratnih zločina u Ovčari i Vukovaru, kao i za zločin u Voćinu u Hrvatskoj. U Bosni i Hercegovini terete se za zločine u Višegradu i Foči.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA