Tomić podigao optužnicu protiv Tadića

Bivši načelnik Uprave za bezbednost Vojske Srbije i Crne Gore tereti Tadića da je kao ministar odbrane počinio zloupotrebu položaja, jer je njegovom odlukom penzionisan radi neosnovanog hapšenja u akciji "Sablja"

  • 0

Aco Tomić, bivši načelnik Uprave za bezbednost Vojske Srbije i Crne Gore, podneo je optužnicu protiv Borisa Tadića zbog nezakonitog penzionisanja.

U istrazi povodom tog slučaja istražni sudija je saslušao generala u penziji Branka Krgu, kao svedoka, a ranije su iskaze dali i Tadić i Tomić.

Penzionisani general Tomić tereti Tadića da je kao ministar odbrane počinio zloupotrebu položaja, jer je njegovom odlukom penzionisan radi neosnovanog hapšenja u akciji "Sablja" 2003.

Tomićevom krivičnom prijavom koju je 2003. podneo tužilaštvu, bili su obuhvaćeni i nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović, šef Biroa za informisanje Vlade Srbije Vladimir Beba Popović i načelnik Generalštaba Branko Krga, ali je krivično gonjenje njih već zastarelo.

General je smatrao da su ga bivši tuženi funkcioneri neosnovano povezali sa "zemunskim klanom" i uhapsili suprotno propisima zbog čega je proveo 100 dana u pritvoru.

Tadić je saslušan 25. januara pred istražnim sudijom Prvog osnovnog suda u Beogradu po zahtevu za sprovođenje istrage, koji je protiv njega podneo Tomić, pošto je tužilaštvo našlo da nema mesta krivičnom gonjenju.

Nakon polučasovnog saslušanja, Tadić je novinarima ispred Palate pravde rekao da i dalje smatra da je ispravno postupio kada je penzionisao Tomića.

Zbog neosnovanog boravka u pritvoru, Tomiću je kasnije isplaćena materijalna odšteta od oko tri miliona dinara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA