Fizičari iz Srbije napravili prodor u vekovnom problemu

Dvojica istraživača Instituta za fiziku u Beogradu, dr Milovan Šuvakov i dr Veljko Dmitrašinović, načinili su prodor u 300 godina starom izazovu koji je u fizici poznat kao "problem tri tela". Oni su pronašli čak 13 novih familija rešenja Njutnovog zadatka

  • 4

Dvojica istraživača Instituta za fiziku u Beogradu dr Milovan Šuvakov i dr Veljko Dmitrašinović načinili su prodor u 300 godina starom izazovu koji je u fizici poznat kao "problem tri tela", i njihovo rešenje moglo bi da pomogne astrofizičarima da razumeju nove planetarne sisteme.

- Suočivši se sa problemom tri tela na jedan sasvim novi način, mi smo pronašli čak 13 novih familija rešenja Njutnovog zadatka - rekao je Šuvakov Tanjugu.

On je podsetio da je problem tri tela koji se privlače Njutnovom gravitacijom jedan od najstarijih problema u fizici. Za razliku od problema dva tela, gde je moguće egzaktno naći rešenja kada se znaju početni položaji i brzine, u slučaju tri tela dokazano je da to nije moguće uraditi, naveo je on.

Kako kaže, još od francuskog matematičara Poenkarea postoji verovanje da nam nalaženje pojedinih periodičnih rešenja može pomoći da sagledamo bogatu strukturu ovog problema.

Međutim, do sedamdesetih godina jedina dva poznata periodična rešenja su bila Ojlerovo i Lagranzevo. Sa pojavom računara krenulo se u potragu za novim rešenjima, no do najnovijeg otkrića srpskih naučnika poznata rešenja pripadala su trima familijama.

- Mi smo otkrili 13 novih - rekao je Šuvakov, i naveo da je njihov rad prošle nedelje objavljen u "Physical Review Letters", časopisu koji važi za najugledniji časopis iz oblasti fizike.

Dmitrašinović je naučni savetnik Instituta za fiziku Beograd, doktorirao je u SAD, a primarna oblast nauke je Fizika elementarnih čestica.

Šuvakov, viši naučni saradnik Instituta za fiziku, doktorirao je u Sloveniji, a njegova primarna oblast nauke je Transport naelektrisanih čestica, numeričke simulacije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA