GRCI PORUČILI TURCIMA: Branićemo svoja ostrva!

Turska i Grčka se dugi niz godina spore oko demarkacione linije turskih, odnosno grčkih ekskluzivnih ekonomskih zona u Egejskom moru, koje predstavljaju pomorsku granicu, a podrazumevaju i eksploataciju prirodnih resursa u tim okvirima

  • 2

Grčka vlada će braniti sva suverena prava svoje države koja proističu iz međunarodnog prava, saopštilo je grčko ministarstvo spoljnih poslova u vezi sa sporom koji ta zemlja ima sa Turskom oko korišćenja "ekskluzivne ekonomske zone" u Egejskom moru.

"Ministarstvo spoljnih poslova obavešteno je u vezi sa notom koju je Turska uputila Ujedinjenim nacijama kao odgovor na notu Grčke. Turska je opet ponovila svoje dobro poznate stavove", saopštilo je ministarstvo u Atini kasno sinoć.

U međuvremenu se oglasio i šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, koji je ocenio da spor oko određivanja granice ekskluzivne ekonomske zone u Egejskom moru, uz druga "osetljiva pitanja", mogu biti rešeni uz nov pristup Atine i Ankare.

- Znamo da postoje različita gledišta. Važno je da li ćemo pustiti da to postane prepreka, poput Berlinskog zida, što nije održivo, razumno niti moralno - rekao je Davutoglu u intervjuu grčkom dnevniku "Katimerini".

Ističući da se bilateralni odnosi razvijaju u pozitivnom smeru, Davutoglu je naveo da Turska i Grčka mogu da "rade zajedno", uz iskazivanje poštovanja prema pravima druge strane.

Turska i Grčka se dugi niz godina spore oko demarkacione linije turskih, odnosno grčkih ekskluzivnih ekonomskih zona u Egejskom moru, koje predstavljaju pomorsku granicu, a podrazumevaju i eksploataciju prirodnih resursa u tim okvirima.

Dve zemlje se spore oko toga da li treba prilikom određivanja granice uzimati u obzir grčka ostrva u blizini turske obale.

Turska smatra da odstojanje treba biti mereno od kontinentalnog dela zemlje, dok grčka strana insistira na tome da sva ostrva budu uzeta u obzir.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vukašin

    13. mart 2013 | 19:45

    Grčka i Turska će se pobit kad tad. Kad se to desi i mi ćemo biti u velikom problemu. Uopšte ko ovdje bude ostao najebao je , biće rata , ali sad se menja situacija neće ratovali dve strane nego će biti opšti cirkus. Zato deco put pod noge .

  • Diva

    13. mart 2013 | 21:18

    Tu će čak i Rusija da se umeša u rat. 2020 počinje pičvajz. Umešaće se i Srbija. Albanci će zbrisati sa Kosova. Kasnije će se umešati i zapad. Tada ćemo nadrljati kao i uvek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA