Liste čekanja za sve preglede

Uskoro će početi da se prave spiskovi i za ultrazvuk, kao i za posete specijalistima. Mera će se uvesti ako se posete lekaru čekaju duže od 15 ili 30 dana

  • 0

Zdravstvene ustanove, pored 13 listi čekanja koje trenutno vode, moraće, izgleda, da otvore spiskove i za ultrazvuk abdomena i srca, fizikalnu terapiju, oftalmološke, psihijatrijske, kardiološke i endokrinološke preglede, a u nekim domovima zdravlja i za posete ginekologu.

Naime, prema najavama novog direktora Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, za sve preglede koji se čekaju duže od dve nedelje, biće formirane liste čekanja.

Dosad su se zvanični spiskovi čekanja pravili samo za složenu dijagnostiku, kao što su magnetna rezonanca ili skener, kao i za pojedine operacije: srca, katarakte, kuka, kolena... Na tim spiskovima za 13 vrsta pregleda i intervencija, u 44 bolnice trenutno je više od 55.000 ljudi.

- Za sve preglede i intervencije na koje se u nekoj zdravstvenoj ustanovi čeka duže od 15, a najviše 30 dana, biće formirane liste čekanja. Za postojeće spiskove za ortopedske, kardiohirurške ili oftalmološke operacije, koje se sada u pojedinim ustanovama zakazuju i za 2016. godinu, u planu je izrada novog softvera, koji će u ovu oblast konačno uvesti red. Naravno, to nije mali posao, ali sam sebi dao rok od 50 dana - kaže za ”Novosti” profesor dr Momčilo Babić, direktor RFZO.

 

U Domu zdravlja ”Stari grad”, recimo, ultrazvuk abdomena trenutno zakazuju za kraj maja. Za ginekološki pregled u Savskom vencu sada popunjavaju termine za prvu nedelju aprila. Na endokrinologiji su još veće gužve, pa se na ovaj pregled u većini ustanova čeka i po nekoliko meseci.

- Najveći problem su ultrazvučna i rendgen dijagnostika. Ne znam kako ćemo se uklopiti u te rokove čekanja, jer imamo malo lekara koji rade na tim aparatima. Imamo kadar za 50.000, a u našem domu zdravlja leči se 80.000 ljudi. Više od mesec dana se čeka na pregled ultrazvukom i na tom spisku je trenutno više od 100 pacijenata - kaže dr Gordana Dragašević, direktor Doma zdravlja ”Stari grad”.

Mnoge zdravstvene ustanove već imaju interne spiskove čekanja za preglede za koje se iz RFZO najavljuje uvođene zvaničnih listi. Tako je na spisak Doma zdravlja u Ivanjici, prema rečima dr Milana Vasovića, direktora, za ultrazvuk trenutno upisano nekoliko desetina pacijenata, a čeka se do 30 dana. U Domu zdavlja ”Voždovac” ulrazvuk se čeka duže od mesec, a na spisku je više od 100 pacijenata.

U mnogim domovima zdravlja teško se stiže i do oftalmologa. To potvrđuje da u ovoj oblasti problem nisu samo operacije katarakte, koje u zdravstvu Srbije, sa 20.000 upisanih pacijenata, drže neslavni rekord. Prema rečima profesora Ivana Stefanovića, direktora Klinike za oftalmologiju KCS, godišnje bi u Srbiji trebalo da se uradi 24.000 ovih operacija, a uradi se upola manje.

- Intenzivno radimo na smanjenju lista čekanja i mislim da će kraj 2013. godine pokazati zaista značajne pomake - kaže ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Prema planu stručne komisije Ministarstva zdravlja, jedino rešenje je da se dnevno u 17 bolnica radi po 20 operacija katarakte. To zahteva ulaganja od četiri miliona evra.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA