PAPIN RED: Da li Jezuiti zaista stoje iza ustaške ideologije?

Družba Isusova, iz koje dolazi papa Franjo, osnovao je Ignacio Lojola u Parizu 1540. godine, a od početka ih prate brojne kontroverze. Uglavnom su bez ikakvih dokaza bili optuživani za najrazličitije stvari: počev od toga da stoje iza Francuske i Oktobarske revolucije, pa do toga da su tvorci ustaške ideologije

  • 2

Papa Franjo, osim što je prvi papa iz Južne Amerike, prvi je i iz redova jezuita, odnosno Družbe Isusove, čiji članovi se smatraju Božjim vojnicima.

Društvo Jezuita osnovao je Ignacio Lojola u Parizu 1540. godine. Na čelu društva od 2008. godine nalazi se španac Adolfo Nikolas, koji je veći deo svog svešteničkog života proveo na Filipinima i u Japanu. On upravlja  zajednicom preko svog veća, čije sedište je u Rimu.

Isusovci, kako ih još zovu, sa 20.000 članova spadaju u najbrojniju crkvenu zajednicu i poznati su po svojim aktivnostima u nauci i društvenim delatnostima.

Najpoznatiji su po tome što su prvi upotrebili živu kod merenja temperature i učestvovali u stvaranju osnova analitičke geometrije.

Mnogi čuveni intelektualci pohađali su neki od jezuitskih obrazovnih ustanova, a među njima su Ruđer Bošković, koji je ujedno i najpoznatiji jezuita sa naših prostora, zatim Volter, Rene Dekart, Molier, Galileo Galilej i drugi.

Kontroverze

Brojne kontroverze prate ovaj red, još od njegovog osnivanja. S obzirom na to da je glavni cilj njegovog osnivanja propagiranje vere i njena odbrana, te širenje rimokatoličkog hrišćanstva među "nevernicima" (a tu su i pravoslavci), zao glas ih bije na Istoku, gde ih optužuju za sve i svašta.

Za neke, oni su krivci i za Francusku revoluciju, Oktobarsku revoluciju u Rusiji, pravi tvorci ustaške ideologije, ljudi koji stoje iza pogroma nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, ali i organizacija koja stoji iza terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine.

Nema direktnih dokaza kojima bi se bilo koja od ovih optužbi potkrepila, niti ih tužioci uopšte i iznose kada govore o njima. Naravno, posredni dokazi postoje za svaku tvrdnju, pa tako i za ovu. Međutim, prilično je dobro dokumentovana njihova vatrena posvećenost pokrštavanju pravoslavnog življa u zemljama u kojima je vladajuća klasa bila rimokatolička.

Optužbe za antisemitizam su, takođe, dobro potkrepljene, s obzirom na to da sve do 1946. godine nije bilo moguće ući u Družbu Isusovu ako ste u hrišćanstvo konvertovani Jevrejin ili musliman.

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drkadzija

    14. mart 2013 | 17:22

    Chini mi se da je ovo pocetak kraja novca gladne vatikanske masinerije zla!! Dace bog da pravoslavlje kao jedina I prava hriscanska religija opet postane vodeca I dovede do povratka vizantije pod imenom Rusija.

  • tajson

    19. decembar 2014 | 09:51

    Ja sam cesto u Zagrebu i desilo mi se nekoliko puta da u Palmoticevoj ulici gde je njihovo sediste i crkva na dan 10.4. drze opelo za poglavnika Antu Pavelica i sve hrvatske mucenike u 2 sv ratu citaj poginule ustase, kako oni kazu u samoj misi. E sad dal imaju veze sa Ustasama i ideologijom...ja dokaza nemam, al na osnovu ovoga sto sam video i sto se desava svakog 10.4. tamo, procenite sami....ili otidite u Zg tada pa poslusajte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA