POPLAVE U NOVOM PAZARU: Rastu vodostaji reka, vatrogasci dežuraju i po Srbiji (FOTO)

Na području Srbije, usled obilnih padavina, porastao je vodostaj reka na jugozapadu Republike, kao i na području Mačve i Srema. U Novom Pazaru u toku je sednica Štaba za vanredne situacije

  • 1

Zbog kiše, koja neprekidno pada od prethodne noći i donosi nevolje meštanima naselja Jošanica, Selakovac i Podbijelje i porasta vodostaja sve tri novopazarske reke Jošanice, Raške i Trnavice, u ovom gradu je u toku sednica Štaba za vanredne situacije

Na području Srbije, usled obilnih padavina, porastao je vodostaj reka na jugozapadu Republike, kao i na području Mačve i Srema, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjiih poslova.

Šef Operativnog štaba za odbranu od poplava Muamer Suljević kaže da su od građana oko 13.30 časova saznali da se u naselju Selakovac Jusuf potok izlio i prvo poplavio jednu radionicu i kuću, a odmah su zatim počele da pristižu slične informacije iz svih delova grada.

On je naveo da su svi vodotokovi dostigli maksimum i ukazao da se nije skoro desilo da ođednom voda nadođe u svim koritima.

Suljević je naveo i da se Jošanica na Banjskoj cesti u jednom delu i u industrijskoj zoni već izlila, ali da je angažovana mehanizacija, pa se uspelo da se saniraju ta korita i da se situacija dovede pod kontrolu. Mehanizacije ima dovoljno, rekao je Suljević, ali i dodao da su vodotokovi u Novom Pazaru veoma brzi i da ih je teško kontolisati, tako da se u nekim momentima ni sa mehanizacijom ne može mnogo toga uraditi.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je na reci Raška, na deonici u slivu reke Zapadna Morava, a redovna odbrana od poplava proglašena je na reci Savi kod Šapca i Sremske Mitrovice.

Na brani Veliko Središte kod Vršca, na rekama Lim , Mileševka i Seljasnica u Prijepolju, uvedena je redovna odbrana od poplava.

Prema informaciji dobijenoj od nadležnih iz Drimsko-limskih hidroelektrane, "trenutni dotok i protok na hidroelektrani Bajina Bašta je 1.350 cm3/sek a na hidroelektrani Zvornik je 950 cm3/sek, dok je protok na hidoelektrani Višegrad u granicama normale".

Vodostaj Lima je ispod granice vanredne odbrane od poplava, a prema informaciji direktora Javnog preduzeća " Srbijavode", deonični sektorski rukovodioci su na terenu.

Na teritoriji opštine Šabac poplavljeno je vikend naselje u priobalju reke Save u nebranjenom delu, odnosno koritu reke, dodaje MUP.

Reka Tamnava izlila se u uskom pojasu u nebranjenom delu u selu Goločelo i poplavila put prema školi, navodi se u saopštenju, i dodaje da je put prohodan za pešake.

Saobraćaj na magistralnom putu Zvornik - Ljubovija, u mestu Velika Reka, zbog sakupljanja vode obavlja se jednom kolovoznom trakom, a ekipa PZP "Valjevo" vodu crpi cisternama. U branjenim delovima svih vodotokova nema opasnosti od izlivanja voda, a vodostaj na reci Savi u 15 sati iznosio je 427 santimetara.

U toku dana na području opštine Sjenica izlio se potok Tunovac, kao i Medarački potok, a "za sada je ugroženo uglavnom poljoprivredno zemljište".

Održana je sednica Štaba za vanredne situacije, a na teren su krenule ekipe sa mehanizacijom, navodi MUP, i dodaje da je i u Novom Pazaru aktiviran Operativni tim za odbranu od poplava.

U gornjem delu reke Trnavice voda se sliva sa brda i nivo reke postepeno raste, navodi MUP, najavivši da će mehanizacija biti angažovana po ukazanoj potrebi.

Na teritoriji opštine Prijepolje, u Brodarevu, izlila se Slatinska reka u priobalju, a "ugrožena je jedna kuća u čiji stambeni deo voda nije ušla".

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA