Desetine srpskih kuća poplavljeno na Kosovu

Predsednik opštine Istok Dragoljub Repanović izjavio je da su zbog kiše, koja je neprestano padala u minulih 48 sati, pod vodom kuće, pomoćni objekti i imanja Srba u selima Osojane, Tučep, Šaljinovica, Žač i delu sela Koša

  • 0

Nekoliko desetina kuća, čiji su vlasnici Srbi povratnici u Osojanskoj dolini u Metohiji, poplavljeno je zbog izlivanja reke Kujavča.

U razgovoru za Telegraf.rs predsednik opštine Istok Dragoljub Repanović je rekao da povredjenih i zdravstveno ugroženih nema, ali da su neke porodice evakuisane i da će noć provesti kod svojih komšija.

-Pričinjena je materijalna šteta, u desetinu kuća je ušla voda, uglavnom su ugroženi pomoćni objekti, odnosno štale iz kojih smo evakuisali sitnu i krupnu stoku, koja će noć provesti u brdima, a najviše su stradali usevi i ambari sa uskladištenom hranom za stoku, koja je prema prvim procenama gotovo uništena – rekao je Repanović i dodao „da je situacija trenutno pod kontrolom,kiša je prestala, stanari kuća su rasporedjeni kod svojih komšija čije kuće nisu ugrožene“.

Repanović je potvrdio za Telegraf da je reka Kujavča poplavila sva sela u Osojanskoj dolini u kojima žive Srbi pored Osojana, Tučep, Šaljinovicu, Žač i deo Koša.

-Naši stari ne pamte ovakve poplave – rekao je Repanović i dodao da će Krizni štab formiran pri opštini Istok izmeštenoj u Osojanu, već ujutru izaći na teren i imati jasnu sliku šta je sve uništeno u ovoj stihiji.

Pored opštine Istok, probleme sa vodom ima i u Leposaviću.

Nabujali Ibar je večeras srušio most koji selo Kutnje povezuje sa opštinom Leposavić . Prema rečima očevidaca konstrukcija je u reci i preti opsasnost da je voda odnese.

Dvodnevne padavine na severu Kosmeta nanele su štetu stanovnicima u selima Doljane, Korilje i Banjska u opštini Zvečan .

Meštani Banjske se tokom čitavog popodneva bore sa vodenom stihijom koja je prema rečima meštana odnela sve što joj se našlo na putu živinu, stoku, gradjevinski materijal, prekrvajući oranice pod usevima, imanja, kuća, štale, ambare, plastenike . Poplava je zahvatila i ulaz u osnovnu školu "Banović Strahinja" i kako kažu meštani "nemože joj se ni prići".

Stanovništvu na ugroženom području koji su se sami organizovali pritekli su u pomoć pripadnici vatrogasne jedinice i civilne zaštite. Postavljaju vreće sa peskom kako bi sprečili širenje nabujalih potoka i reka .

Ovo će biti noć koja ne spava, meštani će morati da se bore sa vodenom stihijom, kako kažu stari u Banjskoj se ovakva stihija poslednji put dogodila 1969.

(S.S./ Foto: Telegraf)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA