DO 15. APRILA: Kubanska vakcina stiže u Srbiju

Agenciji za lekove i medicinska sredstva uskoro će biti predata kompletirana dokumentacija za registraciju ovog medikamenta, za koji Kubanci tvrde da zaustavlja rak pluća i u poodmakloj fazi

  • 1

Dokumentacija za registraciju "cimavaks EGF" vakcine, za koju Kubanci tvrde da zaustavlja rak pluća i u poodmakloj fazi, najkasnije do 15. aprila biće predata Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Kako pišu "Večernje novosti", ovu informaciju potvrdio je Zoran Vujović iz firme "Vama", koja zastupa Kubanski centar za molekulanu imunologiju u zemljama bivše Jugoslavije. Ukoliko sve bude u redu, vakcina će se na srpskom tržištu naći najkasnije krajem godine. U firmi "Vama" kažu da očekuju da Srbija postane regionalni centar za terapiju nemikrocelularnog karcinoma pluća ovom imunološkom terapijom sa Kube.

Zbog toga što niko još uvek nema dozvolu za uvoz, iz Havane nije stiglo ni po 20 doza, obezbeđenih za 40 pacijenata iz Srbije još u septembru. Zahteve su dosad podnosili Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", privatna opšta bolnica Medicinski sistem Beograd i "Galenika".

- Zahtev za uvoz neregistrovanog kubanskog preparata "Cimavaks” podneo je 21. februara "Galing d.o.o." Beograd. "Galing" je i jedini podnosilac zahteva koji ispunjava propisane uslove za uvoznika. Odluka će biti doneta u propisanom roku - kaže Aleksandar Tucović iz ALIMS-a.

Zoran Vujović kaže da u "Galingu", inače firmi u okviru zemunske "Galenike", trenutno proveravaju dokumentaciju za registraciju kubanske vakcine na srpskom tržištu, koja je "usklađena kako sa zahtevima ALIMS, tako i sa standardima EU".

Sa Vujovićem je u četvrtak sa Kube stigao i dr Kamilo Rodrigez, jedan od naučnika iz tima koji je patentirao "cimavaks". On je u Klinici za pulmologiju KCS, pred tridesetak lekara, održao i predavanje o ovoj imunološkoj terapiji.

- "Cimavaks" je trenutno u trećoj fazi kliničkih ispitivanja u 17 evropskih zemalja. Pacijenatima koji su primali "cimavaks" posle hemoterapije život je, u proseku, produžen za 12 meseci. A od ukupno 3.000 pacijenata, koji su za četiri godine, od kada je počela primena na Kubi, dobili ovu terapiju, preživelo je više od 10 odsto -  kaže dr Rodrigez.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • shonez

    14. mart 2013 | 23:13

    Ma da Kubanka. Kada je primis produzi ti zivot. A ti neznas jesi na nebu ili zemlji. Pa ti onako sve jedno kad ces da umres.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA