POPLAVE U CRNOJ GORI: Pod vodom Nikšić, Bar i Kotor (FOTO) (VIDEO)

Obilne padavine, koje su zadesile Crnu Goru, izlile su reke i poplavile gradove, bolnice, puteve, vrtiće, a pominje se i mogućnost uvođenja vanrednog stanja

  • 18

CRNA GORA POD VODOM! Na području Nikšića u poslednjih 30 sati palo je oko 120 milimetara kiše, a nivo reke Zete na području Danilovgrada je zabrinjavajući, dok su Bar i Kotor poplavljeni.

Iz Hidrometeorološkog zavoda kazali su da je Morača je kod Vezirovog mosta u Podgorici dostigla vrednost od 1.016 centimetara, dok je rekord iz novembra 1979. godine bio je 1.226 centimetara. Sa druge strane, na Zeti, gde je rekordna vrednost bila 243 centimetra, vodostaj je već 220 centimetara.

Na području Nikšića u poslednjih 30 sati palo je oko 120 milimetara kiše. Prema rečima direktora Hidrometeorološkog zavoda Luke Mitrovića u Nikšićkom polju su visoki vodostaji na svim rekama, kanalima i jezerima.

Iz EPCG-a su saopštili da se vodostaj na svakih deset minuta podigne za jedan centimetar, uzimajući u obzir velike dotoke i činjenicu da vodostaj raste.

U DANILOVGRADU KRITIČNO!

Nivo reke Zete na području Danilovgrada zabrinjavajući je i meštani se plaše da bi uskoro, ako padavine ne prestanu, voda mogla ugroziti i kuće koje su u blizini rečnog korita.

Vlasnici kuća u blizini gradskog mosta se plaše da bi, ako se pusti brana, voda mogla da im nanese veliku štetu, jer se Zeta već uveliko izlila iz svog korita.

Zbog velikih padavina velika količina vode je i oko gradskog vrtića.

PODRUMI PUNI VODE!

Obilna kiša koja je pala na području bjelopoljske opštine preti da pričini nevolje domaćinstvima u prigradskim i gradskim naseljima. Načelnik Službe zaštite Zoran Puletić saopštio je da su dobili veliki broj poziva od građana da preti opasnost da voda prodre u njihove prostorije.

- Intervenisali smo onde gde je bilo potrebno. Zbog povećanog nivoa vodostaja pretila je opasnost od izlivanja potoka, pa su pripadnici Službe zaštite, radnici Komunalnih i nadležnih opštinskih službi bili u stalnoj pripravnosti. Voda je prodrla u podrume i druge prostorije nekoliko domaćinstava te su vatrogasci pomoću pumpi iscrpili vodu.Kritično je bilo izlivanje Pavića potoka u Ulici Mojkovačkoj u naselju Medanovići - kaže on.

BAR POD VODOM!

U barskoj opštini brojne ulice su jutros poplavljene, a nivo vode je, usled obilne kiše, znatno porastao.

Zoran Popović iz Hidrometeorološke stanice Bar kazao je da je tokom poslednjih 12 sati na teritoriji Bara palo 77 litara kiše, a od toga proteklih šest sati bilo je 52 litra po kvadratnom metru, a izmereni su i udari vetra koji su dostizali brzinu od oko 140 kilometara na sat.

Ekipe Komunalnog preduzeća angažovane su u celom gradu – na deonici od autobuske stranice u Sutomoru do hotela Sozina, od mosta Železnice prema Mimozi u Šušnju, a stanje je, kako su iz tog preduzeća naveli, normalizovano kod Biskupade i tamo je dežurna ekipa.

BOLNICE BEZ STRUJE!

U Baru su bez struje bolnica, Stari Bar, Baukovo i Belveder, jer se zbog nevremena pokvario dalekovod sa kojih se napajaju.

"Zbog obilnih padavina koje su zadesile Barsku opštinu, došlo je do kvara na dalekovodu Stari Bar - Bolnica. Bujica je jutros odnela temelj dalekovodnog stuba, pa je taj dalekovod morao biti isključen radi opravke stuba", saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

Oni su zamolili potrošače za razumevanje i naveli da će ekipe Elektrodistribucije Bar učiniti sve kako bi se u najkraćem roku uspostavilo uredno napajanje potrošača toga dela Opštine.

PREPLAVLJEN STARI GRAD KOTOR

Zbog obilnih padavina, voda je preplavila prostor ispred ulaza, kao i trgove i ulice Starog grada, pa je prolazak bio otežan. Zbog toga su na ulazu u Stari grad i ispred zgrade Opštine postavljene metalne platforme.

Pristup Starom gradu preko Gurdića zbog velike količine vode takođe je bio nepristupačan.

Iz Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora saopšteno je da je bez obzira na velike padavine, situacija na području kotorske opštine stabilna, te da je jedina neprohodna deonica ona u mestu Odoljen, u Pržicama, gde je zbog neobezbeđenog iskopa došlo do stvaranja klizišta, pa je taj put zatvoren.

(Telegraf.rs / Izvor: Vijesti.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radule Scepanovic

    15. mart 2013 | 00:22

    zaista moras bit soj od nesoja da se veselis tudjoj nesreci

  • Realan

    15. mart 2013 | 00:18

    Kako te nije sramota da tako pises? <3 CRNA GORA P.S. ovo moze biti bas u tvojoj zemlji pa ces da vidis kako je tesko dusmaninu!

  • DejanSRB

    15. mart 2013 | 00:13

    Ko ce sad da plati stetu kad se rastadosmo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA