INTERVJU Predrag Marić: Mehanizacija kreće ujutru ka ugroženim opštinama

Načelnik Štaba za vanredne situacije kaže za Telegraf.rs da je situacija na terenu jako loša, ali da dodatna mehanizacija i nafta kreću ka najugroženijim opštinama popodne ili najkasnije ujutru

  • 0

Načelnik Štaba za vanredne situacije Predrag Marić i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić danas obilaze najugroženije gradove i opštine u Srbiji.

Zbog ogromnih količina snega koji će padati i narednih dana, juče je proglašena vanredna situacija za celu teritoriju Srbije. U razgovoru za Telegraf.rs Marić opisuje kakvo je stanje u Sjenici i kakvi su planovi kriznog štaba za konkretne akcije.

- Svuda je teško. Ministar Dačić i ja smo upravo krenuli iz Sjenice ka Ivanjici.

Kakva je trenutna situacija u Sjenici? 

- U Sjenici je proglašena vanredna situacija još na Badnji dan, kada je sneg počeo ozbiljno da pada. Toliko je loše da su svi putevi čak četiri puta čišćeni, a sneg je ponovo padao i zatrpavao ih. Tamo će u toku dana stići četiri nove mašine, a na terenu već radi 14 mašina. Takođe, odobrili smo deset tona nafte, kako bi te mašine mogle da rade.

Mnoge opštine se muče sa zaseocima kojima je nemoguće prići, zbog nepristupačnog terena. Najveći problem je što na tim mestima živi uglavnom staračko stanovništvo, kome trebaju lekovi. Kako krizni štabovi rešavaju taj problem?

- Jedino što može da se uradi, i ja na to apelujem već nekoliko nedelja, jeste da ljudi koji imaju problem pozovu broj 93. To je za sada jedini način. Onda će vatrogasci i spasioci naći načina da dođu do teško pristupačnih kuća. Nekad idu motornim sankama, nekad teretnim vozilima, a kad treba - idu i peške.

U probijanju puteva pomogla bi i mehanizacija kakvu ima vojska. Ministar Šutanovac je najavio pomoć, kada će ona stići do ugroženih opština?

- U zajedničkoj akciji s Vojskom Srbije trudimo se da obezbedimo dodatnu jaku mehanizaciju, koja će da prođe do nepristupačnih sela. Danas očekujemo s terena tačne podatke o tome koliko mašina i nafte treba, kako bi pomoć ujutru krenula ka ugroženim opštinama.

Najavili ste pomoć za Sjenicu, ali osim nje u Srbiji ima još mnogo ugroženih opština. Da li pomoć stiže samo najugroženijima ili svima?

- Ovo ne važi samo za Sjenicu. Obilazimo samo najugroženije da se sami uverimo kakva je situacija, ali pomoć ćemo obezbediti za sve opštine kojima je neophodna.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA