Nepoznata bolest zarazila 15 tinejdžera

Dok lekari ne znaju uzrok, čuvena istražiteljka Erin Brokovič smatra da je problem u cijanidu koji je iskureo iz olupine voza pre 40 godina

  • 0

Za 15 đaka iz srednje škole u malom gradu Liroj u državi Njujork sve se promenilo 16. oktobra prošle godine. Naime, tinejdžeri su počeli nekontrolisano da se tresu, trzaju i da imaju verbalne tikove. Tri meseca kasnije sve je isto, a i deca i njihovi roditeji se pitaju šta nije u redu i šta ih je dovelo do ovoga?

U početku su im doktori govorili da je sve to posledica stresa. Prema lekarskom izveštaju to je sve saupljeni stres koji je morao na neki način da izađe iz tela pošto postoji stres koji mora u fizičkom smislu da se odrazi na telu. Sve ovo nije dalo odgovore na pitanje zašto su 14 devojčica, jedan dečak i žena od 36 godina u isto vreme dobili potpuno identične simptome.

Deca pohađaju istu školu. Školski zavničnici kažu da je sve bezbedno, ali roditelji ove dece nisu sigurni da je tako. Ova misterija privukla je istraživača Erin Brokovič, koja je došla u ovaj gradić od 8.000 stanovnika  da bi ispitala šta bi mogao da bude uzrok problema. I došla je do činjenice da se pre 41 godine u blizini škole izlila otrovna supstanca.

Brovičeva i njen dugogodišnji saradnik Bob Boukok su stigli u malo mesto Liroj posle imejla koji su dobili od jednog roditelja čije je dete dobilo simptome čudne bolesti. Dvoje istraživača su posumnjali da je izvor problema u cijanidu i trihloretilenu koji su iscureli iz olupine voza u decembru 1970. Navodno, deca idu na kupanje tokom leta na mestu koje je oko sto metara udaljeno od mesta gde se otrov izlio.

Brokovičeva i Boukok istražuju i da li je supstanca pravilno uklonjena i da li je mogla da ima uticaja na životnu sredinu. Međutim, ceo okrug su ispitivali stručnjaci zaduženi za životnu sredinu i zdravstevni radnici, kao i oni koji brinu o životnom okruženju. Sve je pokazalo da škola nije ugrožena. Takođe, škola je angažovala i privatnu firmu da ispita okolinu i pokazalo se da je sve u redu, kao i vazduh koji je takođe ispitivan.

Erin Brokovič ipak misli da je problem u vozu koji je iskliznuo pre mnogo godina, osam kilometara od škole. Medicinski stručnjaci treba da utvrde da li otrov koji je iscureo može da prouzrokuje tikove i nervnu bolest. Navodno, potrbna je velika doza i koncentracija otrovne supstance na jednom mestu.

Tera Sančez je jedna od učenica čiji su se životni planovi zbog nepoznate bolesti skroz promenili. Do tad je bila čirlidersica i planirala je da upiše fakltet. A onda se sve promenilo. Prvo je počela da muca, pa je krenula i da se trza. Doktor joj je rekao da je to posledica stresa. Počela je da savija usta i vrat na levu stranu i majka ju je tad odvela u bolnicu. Tada je čula da nije jedina sa tim problemom.

Za sada, doktori pokušavaju da stabilizuju njeno stanje i otkriju u čemu je problem. Dotle, ova devojka se nada da će joj se život, kao i životi 14 tinejdžera uskoro vratiti u normalu.

(Nataša Ilić / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA