TU JE I SRBIJA: Najbednije države na svetu u 2013. godini (FOTO)

Prema indeksu bede jedne zemlje, koji sumira nezaposlenost i stopu inflacije među najbednijim zemljama sveta, u ovoj godini našle su se i Srbija, BiH, Iran, Belorusija i druge

  • 8

Indeks bede ili nesreće, gruba ekonomska mera koju je kreirao Artur Okun, sumira nezaposlenost jedne zemlje i stopu inflacije za procenu uslova na terenu.

Sakupljeni su podaci za 197 zemalja i teritorija od Avganistana do Zimbabvea za kompletiranje podataka za indeks bede u 2013. godini.

Pogledajte listu 25 "najbednijih" zemalja sveta.

1. ZIMBABVE

Indeks bede: 103,3 Inflacija: 8,3 odsto Nezaposlenost: 95 odsto

Zimbabve se bori sa nasiljem, korupcijom i političkim zastrašivanjem, između ostalog. U međuvremenu, ekonomija je pretrpela lošu žetvu poljoprivrednika i niske prihode od dijamanata. Da stvar bude gora, u zemlji nedostaje infrastruktura, a regulatorna infrastruktura je nedovoljna. Zimbabve je doživeo hiperinflaciju u toku 2009. godine kako je Vlada pokrivala deficit samo štampanjem novčanica.

2. LIBERIJA

Indeks bede: 90, 5 Inflacija: 5,5 odsto Nezaposlenost: 85 odsto

Ekonomija ove države je u rasulu zbog građanskog rata i lošeg upravljanja Vlade. Bogata je prirodnim resursima, što pomaže rastu ekonomije. Godine 2010. međunarodni dug vredan pet milijardi trajno je eliminisan. Najveći broj nema šansu za stalnim poslom, jer je robu teško izložiti.

3.  BURKINA FASO

Indeks bede: 81,5 Inflacija: 4,5 odsto Nezaposlenost: 77 odsto

Burkina Faso ima veliku populaciju i veoma ograničene prirodne resurse. Ekonomija zemlje zavisi od poljoprivrede, pre svega zlata i pamuka. Zemlja se još oporavlja od teške suše, koja ju je pogodila 2011. godine, a koja je desetkovala ispašu, obradivu zemlju i žetvu. U zemlji je rasprostranjena nezaposlenost. Iako je tako, bolje je nego što je bilo.

4. BELORUSIJA

Indeks bede: 71 Inflacija: 70 odsto Nezaposlenost: 1 odsto

Belorusija je upala u finansijsku krizu 2011. godine zbog Vladine odluke da smanji plate dok povećava troškove energetike. Uprkos dobijanju strane pomoći i privatizaciji, beloruski budžet skratio se za 60 odsto vrednosti koju je imao 2012. Međutim, zahvaljujući državnom sektoru koji zapošljava više od polovine radno sposobnih ljudi, Belorusija ima jedan od najmanjih indeksa nezaposlenosti u svetu.

5. TURKMENISTAN

Indeks bede: 70,5 Inflacija: 10,5 odsto Nezaposlenost: 60 odsto

Poljoprivreda zapošljava pola radne snage u zemlji, za samo osam odsto prihoda Turkmenistana. Zemlja pati od raširene korupcije i lošeg upravljanja autoritarnog režima. Ukupni izgledi o bliskoj budućnosti su obeshrabrujući zbog endemske korupcije.

6. DŽIBUTI

Indeks bede: 63,3 Inflacija: 4,3 odsto Nezaposlenost: 59 odsto

Zahvaljujući oskudnim prirodnim resursima, nezaposlenost u Džibutiju je smešno visoka. Jedini razlog inflacije je to što je džibutanski franak povezan sa dolarom. Kao rezultat toga, džibutanski franak je visok, što zemlji pravi još veći problem da plati dugove.

7. NAMIBIJA

Indeks bede: 57 Inflacija : 5,8 odsto Nezaposlenost: 51,2 odsto

Iako u velikoj meri zavisi od svojih mineralnih resursa, Namibija izvozi dijamanate, uranijum i zlato. Rudarski sektor zapošljava samo 3 odsto radne snage u zemlji. Gotovo polovina nambijskih radnika je bez posla. Nambija drži rekord za najviši GINI koeficijent u svetu - 70,7 odsto.

8. NEPAL

Indeks bede: 54,3 Inflacija: 8,3 odsto Nezaposlenost: 46 odsto

Jedna od najnerazvijenijih zemalja sveta. Jedna četvrtina stanovništva živi ispod linije siromaštva. Njen geografski položaj, građanski sukobi i nemiri pogoršavaju već lošu ekonomsku situaciju.

9. SRBIJA-KOSOVO

Indeks bede: 53,6 Inflacija: 8,3 odsto Nezaposlenost: 45,3 odsto

Najsiromašnija administrativna pokrajna u Evropi. Prosečna zarada po glavi stanovnika na godišnjem nivou je 3.400 dolara. Iako je kosovska ekonomija pokazala značajan napredak u tranziciji sa tržišnim sistemom u poslednjih nekoliko godina, nezaposlenost ostaje problem.

10.  SIRIJA

Indeks bede: 51, 7 Inflacija: 33,7 odsto Nezaposlenost: 18 odsto

Sirija još trpi posledice od sukoba od 2011. do 2012. godine. Sirijski BDP ugovor zbog međunarodnih sankcija i smanjuje domaću potrošnju i proizvodnju. Nezaposlenost je porasla za oko tri odsto u 2012. godini, a zemlja takođe doživljava visoku inflaciju.

11. SUDAN

Indeks bede: 51,5 Inflacija: 31,5 odsto Nezaposlenost: 20 odsto

Odvajanje Južnog Sudana, regije koja je bila odgovorna za 75 odsto proizvodnje nafte u bivšem Sudanu juna 2011. godine, bio je veliki udarac za Sudan. Ove dve zemlje sada razmatraju kako da generišu prihode, ali ne nalaze načina. Sudan je uveo novu valutu, sudansku funtu, čija vrednost opada, a inflacija raste, što predstavlja problem.

12. LESOTO

Indeks bede: 51,1 Inflacija: 6,1 odsto Nezaposlenost: 45 odsto

Lesoto je treći u svetu po GINI koeficijentu, što znači da je nejednakost prihoda visoka. Očekuje se povećanje rasta zbog velikih infrastrukturnih projekata. Slaba proizvodnja, privreda i nezaposlenost takođe su veliki problem.

13. KENIJA

Indeks bede: 50,1 Inflacija: 10,01 odsto Nezaposlenost: 40 odsto

Kenijska ekonomija zadržava korupciju i oslanja se na nekoliko specifičnih proizvoda, čije su cene ostale niske. Nezaposlenost je kroz istoriju bila visoka i tako ostaje. Međutim, nafta koja je otkrivena u martu 2012. godine može da pomogne obnovi ekonomije.

14. SENEGAL

Indeks bede: 49,5 Inflacija: 1,5 odsto Nezaposlenost: 48 odsto

Uprkos pomoći sa strane, Senegal pati od nepouzdanog primanja, što je dovelo do javnih protesta i delom je uzrok velike nezaposlenosti.

15. MARŠALSKA OSTRVA

Indeks bede: 48,9 Inflacija: 12,9 odsto Nezaposlenost: 36 odsto

Najbolja stvar je što pomoć lokalnoj ekonomiji pristiže od američne Vlade. Turizam je najveća nada za rast ekonomije, ali trenutno je zaposleno samo 10 odsto radne snage. Smanjen broj zaposlenih u Vladi, pad u građevini, pad u turizmu, suša, smanjeni prihodi od obnavljanja licence ribarskih plovila prave otpor ekonomiji.

16. AVGANISTAN

Indeks bede: 48,8 Inflacija: 13,8 odsto Nezaposlenost: 35 odsto

Avganistan se još oporavlja od konflikta koji je trajao decenijama, visokog stepena korupcije, slabog kapaciteta Vlade, i loše javne infrastrukture. Spoljna pomoć, poljoprivreda i rastući industrijski sektor pomažu oporavku države, ali ona idalje ima problem visoke inflacije i nezaposlenosti.

17. SVAZILEND

Indeks bede: 48, 8 Inflacija: 8,4 odsto Nezaposlenost: 40 odsto

Svazilend mnogo zavisi od Južne Afrike, gde ide 60 odsto izvoza, i odakle dolazi 90 odsto uvoza robe. Globalna ekonomska kriza pogodila je izvoz iz Svazilenda, te je pad prihoda odveo ovu zemlju u krizu. Domaća valuta ove zemlje vezana je za južnoafričku, tako da inflacija nije tako loša. Međutim, država pati od visokog stepena nezaposlenosti.

18. HAITI

Indeks bede: 46,5 Inflacija: 5,9 odsto Nezaposlenost: 40,6 odsto

I pre zemljotresa koji se dogodio 2010. godine, 80 odsto stanovništva sa Haitija živelo je ispod granice siromaštva, a 54 odsto u apsolutnom siromaštvu. Veliki deo stanovništva ima loš pristup obrazovanju. Zemlja se još oporavlja od posledica zemljotresa i mora da se još suočava i sa rasprostranjenom korupcijom.

19. JEMEN

Indeks bede: 46,4 Inflacija: 11,4 odsto Nezaposlenost: 35 odsto

U velikoj meri zavisi od opadanja resursa nafte, 25 odsto BDP-a dolazi od nafte iz Jemena. BDP ove zemlje opao je za više od 10 odsto u 2011. godini, ali je ovaj pad usporio za 1,9 odsto u 2012. godini. Vlada pokušava da diversifikuje ekonomiju, ali mora da se bavi resursima vode koji su u padu, visokom stopom nezaposlenosti, kao i visokim priraštajem.

20. BOSNA I HERCEGOVINA

Indeks bede: 45,5 Inflacija: 2,2 odsto Nezaposlenost: 43,3 odsto

Međuetnički rat od 1992. do 1995. uzrokovao je nezaposlenost, a zemlja se od tada nije sasvim oporavila. Domaća valuta je fiksirana za evro, i time drži inflaciju pod kontrolom. U 2011. godini parlamentarni zastoj nije zaobišao Bosnu, bila je bez Vlade skoro godinu dana, što je zaustavilo isplatu pomoći.

 21. POJAS GAZE

Indeks bede: 43,5 Inflacija: 3,5 odsto Nezaposlenost: 40 odsto

Još od kada je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. godine, nametnute granice Izraela dovele su do pogoršanja već slabe privrede - povećala se nezaposlenost, stopa siromaštva i oštre mere u privatnom sektoru, koji se oslanjao uglavnom na izvoz.

 

22. MALDIVI

Indeks bede: 40,8 Inflacija: 12,8  odsto Nezaposlenost: 28 odsto

To je divno mesto za odmor, turizam je zastupljen na Maldivima, a više od 60 odsto je deviznih prihoda. Međutim, nedavni pad turizma i troškovi Vlade uzeli su danak lokalnoj ekonomiji i izazvali su veliku inflaciju i stopu nezaposlenosti, koja je udvostručena od 2010. godine.

23. IRAN

Indeks bede: 39,1 Inflacija: 23,6 odsto Nezaposlenost: 15,5 odsto

Kontrola cene, subvencije i druge rigidnosti vezane za rast privatnog sektora dokazuju pravi otpor ekonomiji, što brzo smanjuje vrednost valute. Ovo vodi ka širenju korupcije i ilegalnih poslovnih aktivnosti. Ekonomija takođe mnogo zavisi od nafte i pati od međunarodnih sankcija. Nezaposlenost je na visokom nivou.

24. MAURITANIJA

Indeks bede: 37 Inflacija: 7 odsto Nezaposlenost: 30 odsto

Pola populacije još zavisi od poljoprivrede i stočarstva i na taj način zarađuje za život, a siromaštvo je rašireno. Lokalna ekonomija uglavnom zavisi od izvoza robe, a to je najčešće ruda gvožđa. Izvoz rude gvožđa je jedini razlog zbog čega je ekonomoja Muritanija porasla za pet odsto prošle godine.

25. MALI

Indeks bede: 36,5 Inflacija: 6,5 odsto Nezaposlenost: 30 odsto

Jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, Mali se oslanja na rudarstvo, iskopine zlata i izvoz poljoprivrednih dobara za prihod, zbog čega položaj zemlje zavisi od zlata i harane. Oko 10 odsto populacije su nomadi, a oko 80 odsto radne snage bavi se poljoprivredom i ribolovom.

(M. B. / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • savko

    16. mart 2013 | 20:42

    Da mi je samo znati kako je Belorusija bedna sa stopom nezaposlenosti od 1%?

  • ajkula

    16. mart 2013 | 23:55

    Hteli mi to ili ne Kosovo nije nase, jer ni gosn predsednik ne moze tamo. Zao mi je mog naroda, ali ce valjda i tamo opet zasijati nase sunce.

  • Svasta

    16. mart 2013 | 20:34

    Ne videh Srbiju ovde... vidim samo Kosovo... de facto nismona ovoj listi... nek idu minusi na vas sto me pljuju jer smatram da kosovo vise nije srpsko, i onako mi je vise uz kalemegdan cela prica o kosovu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA