Izrael dobio novu Vladu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu formirao je koalicionu Vladu. Nova Vlada ima 22 ministara, a ovo je prvi put posle deset godina da u izraelskoj Vladi neće biti ultraortodoksnih partija

  • 0

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu obavestio je zvanično predsednika Izraela Šimona Peresa da je formirao koalicionu Vladu, ispunivši time zadatak koji mu je Peres poverio posle opštih izbora 22. januara.

Netanijahu je to učinio nakon što je u petak potpisao koalicioni sporazum sa partijama Ješ Atidud (Ima budućnosti) i Habajt hajehudi (Jevresjki dom). Time je otvoren put za inauguraciju Vlade u ponedeljak, dva dana uoči posete američkog predsednika Baraka Obame Izraelu.

U novoj Vladi prvi put posle jedne decenije neće biti ultraortodoksnih partija. One će biti u opoziciji zajedno s arapskim partijama, a opoziciju će predvoditi Laburistička partija levog centra.

Nova izraelska Vlada ima 22 ministara, uključujući tu i premijera, i kontroliše 68 od ukupno 120 mesta u Knesetu-parlamentu. Jedan od njenih glavnih ciljeva je radikalna reforma regrutacije za vojsku kako bi se u nju uključili i ultraortodoksni Jevreji, koji su bili oslobođeni služenja vojnog roka zbog verskih studija.

Peres je čestitao Netanijahu na formiranju Vlade, istakavši da je bio "svedok teškog rođenja ove Vlade. On je dodao da postoje problemi, ali i dosta mogućnosti u oblasti bezbednosti i promivisanja mirovnog procesa. Netanijahu je ocenio da se Izrael suočava sa "odlučjućom godinom na polju bezbednosti i ekonomije, kao i u naporima da se promiviše mir".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA