Španci protestovali protiv evropskih lidera i kreditora

Pokret "Ogorčeni" organizovao je proteste protiv evropskih lidera i međunarodnih kreditora, koji su u teškoj finansijskoj krizi više naklonjeni tržištima i bankama nego ljudima

  • 0

Nekoliko hiljada demonstranata protestovalo je u Madridu i drugim španskim gradovima protiv evropskih lidera i međunarodnih kreditora, koji su u teškoj finansijskoj krizi više naklonjeni tržištima i bankama nego ljudima.

Protestne skupove organizovao je pokret "Indignados" ("Ogorčeni") nakon što je Kipar objavio da će preko poreza na bankovne račune pokušati da spase vladu bankrota, što je deo paketa pomoći EU za ovu zemlju, vrednog 10 milijardi evra.

- Mi ništa ne dugujemo. Ništa nećemo da platimo - slogan je koji se mogao čuti i videti na transparentima širom Španije, a u Madridu su demonstranti uzvikivali parole protiv međunarodnih kreditora, javila je agencija Frans pres.

Demonstranti su u Madridu protestnu šetnju završili na trgu Puerta del Sol, jednom od centralnih mesta višemesečnih okupljanja "Indignadosa", čiji je pokret nastao u maju 2011. i inspirisao proteste pod sloganom "Okupirajmo" u drugim zemljama.

Španci su teško pogođeni recesijom, visokom stopom nezaposlenosti od 26 odsto i strogim merama štednje kojima vlada nastoji da smanji prekomerni budžetski deficit.

(M. B. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA