Vlada otplaćuje polovinu duga Londonskom klubu

Visina prevremene otplate iznosiće 400 miliona dolara, što uz otplatu redovne rate doprinosi smanjenju ukupnog javnog duga za 435,8 miliona dolara

  • 1

Vlada Srbije usvojila je predlog ministra finansija Mlađana Dinkića da se izvrši prevremena otplata polovine duga Londonskom klubu poverilaca, tačnije435,8 miliona dolara.

U ovom trenutku, dug Srbije prema Londonskom klubu iznosi 860 miliona dolara, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.

Visina prevremene otplate iznosiće 400 miliona dolara, što uz otplatu redovne rate doprinosi smanjenju ukupnog javnog duga za 435,8 miliona dolara.

Mogućnost za prevremenu otplatu skupih kredita iz prošlosti stvorena je zahvaljujući značajnoj likvidnosti, koja je obezbeđena u budžetu u poslednjih nekoliko meseci, i zahvaljujući tome što su mere fiskalne politike dale veoma dobre rezultate u obaranju kamata na javni dug.

Kamatna stopa na dug Londonskom klubu iznosi 6,75 odsto, što je čak za oko dva procentna poena više od kamatne stope koju je Ministarstvo finansija uspelo da ostvari prodajom evroobveznica u februaru ove godine, navedeno je u saopštenju.

Ovim prevremenim razduživanjem države biće ostvarena ušteda u ovogodišnjem budžetu u iznosu od 1,1 milijarde dinara, a znatne uštede biće ostvarene i u narednim godinama, jer će biti potrebna manja izdvajanja za otplatu kamata.

Republika Srbija je u februaru iz budžetskih sredstava otplatila dospele kredite u ukupnom iznosu od 419 miliona evra. Od toga je na ime glavnice dospelog duga plaćeno 354 miliona evra, a po osnovu kamata 65 miliona evra. Najveće razduživanje izvršeno je na domaćem finansijskom tržištu, s obzirom na to da je otplaćeno čak 315 miliona evra glavnice duga po osnovu hartija od vrednosti emitovanih u prethodnom periodu.

Najnoviji podaci pokazuju da je u prva dva meseca ove godine deficit konsolidovanog računa budžeta iznosio 22,7 milijardi dinara. U januaru je zabeležen suficit od 3,8 milijarde dinara, dok je u februaru ostvaren deficit od 26,6 milijarde dinara.

Ovakva fiskalna kretanja u prva dva meseca su u najvećoj meri u skladu sa planom i pokazuju da bi konsolidovani deficit na godišnjem nivou trebalo da bude veoma blizu cilju koji je utvrđen zakonom o budžetu za ovu godinu (132 milijardi dinara, tj. 3,6 odsto BDP), što je duplo manje u odnosu na prošlu godinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA