NAPAD NA PRAVOSLAVNE ĐAKE: Hrvatski premijer osuđuje incident, HDZ tvrdi da je manastir Krka leglo četništva!

Više mladih Hrvata s Kosova je verbalno, a onda i fizički, bejzbol palicama i metalnim šipkama, napalo osmoricu pravoslavnih bogoslova iz Kistanja kod Knina. Policija privela počinioce

  • 24

Premijer Hrvatske Zoran Milanović osudio je napad na osam đaka pravoslavne bogoslovske srednje škole u Kistanju kod Knina i ocenio da se ozbiljne stvari dešavaju u Hrvatskoj, optuživši stranke desnice da šire "čistu i destiliovanu" mržnju.

- Moje kolege u Saboru se nazivaju četnicima. Mi to nećemo dozvoliti. Oko 250.000 građana ove države se pobunilo za vreme rata, no oni sada poštuju naš Ustav i za nas njihovo hrvatsko državljanstvo nije upitno - rekao je Milanović.

Više mlađih osoba iz Kistanja kod Knina, inače doseljenici iz Janjeva sa Kosova, napali su juče osmoricu polaznika bogoslovije "Sveta Tri Jerarha" u manastiru Krka i tom prilikom povredili šestoricu njih, od kojih jednog teže.

Policija je izvršila uviđaj i identifikovala i privela počinioce protiv kojih će podneti krivičnu prijavu.

Nakon incidenta, saopštenjem se oglasio i opštinski odbor HDZ-a iz Kistanja koji tvrdi da su napad izazvali sami bogoslovi koji su, kako se navodi, već od ranije poznati po provokacijama.

Portal Šibenik.in kontaktirao je predsednika HDZ-a Kistanje i kistanjskog odbornika Roka Antića koji je rekao da se sve dogodilo zbog toga što je manastir Krka "leglo četništva u Hrvatskoj".

Antić tvrdi kako su se lokalni momci šetali prema manastiru Krka, a da su im tada kandidati za bogoslove poprečili put. Kistanjci su tada pozvali pojačanje u vidu starijih prijatelja i braće te je tada nastala opšta tuča, tvrdi Antić.

- Naši lovci ih često čuju kako pevaju četničke i krajiške pesme u poljima, daleko od ljudi, jer se nikad nisu pomirili oni i njihovi učitelji da je ovo slobodna i nezavisna Hrvatska - rekao je Antić.

NAPAD BEJZBOL PALICAMA I METALNIM ŠIPKAMA

Kako je saopštila Šibensko kninska policijska uprava, izgred se desio u nedelju oko 13 časova na putu od Kistanja prema manastiru Krka.

Načelnik Šibensko-kninske policijske uprave Ivica Kostanić potvrdio je događaj za Hrvatsku televiziju, ističući da je policija obavila uviđaj i našla počinioce, a da će, s obzirom na težu povredu jednog od napadnutih, kasnije dati i kompletan izveštaj.

Događaj je osudila uprava bogoslovije, a u svom saopštenju na stranicama Eparhije dalmatinske SPC navodi se da su se u svoje slobodno vreme đaci bogoslovije uputili prema Kistanju, a iz suprotnog smera je naišlo vozilo koje je jurnulo na njih.

- Đaci su uspeli da se izmaknu, a iz auta su se čuli povici uvredljivog sadržaja i pretnje. Vozilo se udaljilo u pravcu manastira Krke, da bi se zatim posle desetak minuta vratio iz pravca manastira i preprečilo put prema mestu, a iz njega su izišla četiri mladića stara oko 15 godina - navodi se u saopštenju.

Ti su mladići uz pretnje bogoslovima govorili da neće doći do Kistanja, a onda pozvali svoje starije drugove - 25-godišnjake s bejzbol palicama i metalnim šipkama, pa su fizički nasrnuli na đake bogoslovije.

Bogoslovi su pokušavali mirnim razgovorom izbeći sukob, ali je jedan od napadača bejzbol palicom udario učenika bogoslovije M. S. po licu i naneo mu teže telesne povrede, zbog čega je hospitalizovan u hitnoj pomoći u Šibeniku.

Nakon toga, izbila je opšta tuča u kojoj su bogoslovi zadobili lakše telesne povrede.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Vesna

    18. mart 2013 | 08:42

    Jos uvek se pokazuje nacionalna mrznja prema Srbima u Hrvatskoj i niko nista nema da kaze na to a takva zemlja ulazi u EU SRAMOTA!!!!!

  • Nenad

    18. mart 2013 | 08:55

    Katastrofa,i sad eu cuti.a ja u NS bar 10 kola dnevno vidim sa hr tablicama i niko ih ni ne pogleda...eee al ste zadojeni mrznjom...

  • Necu da ti kazem

    18. mart 2013 | 12:04

    E pa gospodo Hrvati, zadnjih par dana čitamo kako vama smetaju četnici, srpska muzika, ma sve što je srpsko... Od sada, pa nadalje i ubuduće, razbiću šoferku svakom automobilu sa hrvatskim tablicama, prebiću svaku budalu koja kaže "kaj" umesto "šta" ili "kužiš" umesto "razumeš". Razlog: Dovoljno je što su Hrvati, nisu mi ništa skrivili, ali su Hrvati, ako vi tako hoćete da se ponašate i da bijete nekog samo zato što je "četnik" tako će te i vi dobijati po njonjari samo zato što ste "ustaše"... Ovo i nema neke preterane veze sa ovim slučajem, ali ste stvarno preterali. Niko vas ovde ne dira, a tamo samo neki incidenti, pa dvoje mogu da igraju tu igru, braćo "Hrvati".. Jel vas baš briga, bogami i nas je...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA