KFOR: Ugrožena bezbednost Srba na Kosovu

Komandant Folker Halbauer potvrdio je postojanje opasnosti po srpsko stanovništvo, ali istakao da odgovornost za to imaju i "paralelne institucije"

  • 2

Komandant Kfora general Folker Halbauer kaže da je bezbednost Srba na Kosovu ugrožena, ali tvrdi da deo odgovornosti za to snose i srpske institucije na severu.

Halbauer je rekao u intervjuu frankfurtskim "Vestima" da bezbednosna situacija jeste generalno dobra, ali postoje razlike između teritorije južno i severno od Ibra.

- Ako se u severnoj Mitrovici svakog dana bacaju bombe i druge eksplozivne naprave, naravno da je to pretnja za bezbednost građana. Ali spomenuo bih da se to dešava u specifičnim regijama, pa čak i ako pogledate Mitrovicu, reč je o specifičnim mestima i napadima na specifične mete. Više od 50 odsto napada je na zaposlene u administrativnoj kancelariji za severnu Mitrovicu (vlasti Kosova). Moje mišljenje je da je dobar deo toga povezan s kriminalnim aktivnostima. Moguće je da kriminalni elementi pokušavaju da prilično uplaše narod i okrenu ga protiv dijaloga koji se vodi u Briselu - istakao je Halbauer.

Na severu se, prema njegovim rečima, ponekad ne prihvata ni da kosovska policija ili Euleks sprovedu istragu, a to nije u mandatu Kfora, te da čak i kada bi odlučio da ispita te napade i nađe krivce, ne bi mu bilo dozvoljeno da to uradi, jer je to stvar vladavine prava.

Kfor je, kako je podvukao, odgovoran da da doprinos bezbednom i sigurnom okruženju.

- Ono što se dešava na severu ne smatramo direktnom pretnjom tome, i u ovom trenutku ne vidimo potrebu da intervenišemo. Za mene je to i dalje pitanje reda i zakona, dakle Euleksa i kosovske policije. Ako im narod ne dozvoljava da obavljaju posao, onda je na odgovornim predstavnicima zajednice da im to objasne. Ali ako odgovorni predstavnici zajednice kažu da niko ne bi trebalo da pomogne i sarađuje sa Kforom ili Euleksom, ko će onda ubediti narod da su im potrebni istinski zakon i red? - poručio je Halbauer.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar KM

    18. mart 2013 | 12:07

    Jos samo da vam poverujemo,i 17 marta 2004god.su bili krive"paralelne institucije"! Gnjide jedne siptarske!

  • Vitomir KM

    18. mart 2013 | 12:26

    Taman po naslovu pomislih, ovi iz KFOR-a se napokon osvestise i pocese da zbore istinu, kad nastavih da citam dalje videh da od toga "nema leba". Svi ste vi nama nametnuti i kad tad ce sve doci na svoje. Do tada vam sigurno necemo olaksavati posao. Elem, kada budete istrazili malo bolje incidente u pogranicnim delovima KM uocicete da su pocinioci Albanci sa ciljem da podignu tenzije u srpskoj zajednici. Pozdrav sa severa KiM, pozdravljaju i "paralelne" institucije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA