Uvezeno 10.000 tona bajatog mesa!

Na trpezama građana Srbije mogu da se nađu svinjetina, piletina i junetina koje su više vremena provele u hladnjači nego u oboru

  • 11

Više od deset milona kilograma smrznutog mesa koje je prošle godine uvezeno u Srbiju završilo je, prema svemu sudeći, u mesnim prerađevinama.

Iako ne žele da preciziraju koji, u Upravi za veterinu tvrde da zamrznutu junetinu, svinjetinu i piletinu uvoze prerađivači, a ne trgovci. S druge strane, prerađivači se kunu da za svoje proizvode koriste samo sveže meso domaćih proizvoda.

U 2012. godini najviše mesa stiglo iz Španije, Italije i Francuske. Od najvećeg dela tog mesa prave se prerađevine, iako postoji sumnja da se deo ovog mesa odmrzava, a potom u mesarama i prodavnicama kupcima nudi kao sveže. Na trpezama građana Srbije tako mogu da se nađu svinjetina, piletina i junetina koje su više vremena provele u hladnjači nego u oboru.

Ministarstvo poljoprivrede krije imena uvoznika smrznutog mesa, a kriju se i oni sami, pa svi proizvođači tvrde da koriste isključivo domaće meso.

- Činjenica je da naše meso nije sveže kao ono u EU. Naime, naš Zakon o robnim rezervama dozvoljava da meso stoji godinu dana, dok je u EU taj rok šest meseci, nakon čega bi trebalo da se pretvori u meso za životinje ili da se spali. Međutim, kada istekne rok, takvo meso se legalno uvozi i prodaje u Srbiji. Ovo meso je znatno jeftinije od svežeg, pa proizvođači na ovaj način ostvaruju ekstraprofit nudeći kupcima prerađevine nižeg kvaliteta po visokoj ceni - izjavio je Goran Papović, predsednik nacionalne organizacije potrošača.

(I. M. / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • petar matijević

    18. mart 2013 | 10:41

    pa to sam sve ja uvezao .šteta da se baci .

  • Srbin

    18. mart 2013 | 10:47

    Pa mi smo nesposobni da to isto meso stvorimo u Srbiji nego ga uvozimo,to sto oni bacaju to mi jedemo a nas seljak neka sedi kuci jer nema posla,kako bi inace vlada uzimala novac nego na taj nacin,politicari bednici

  • Djordje Janjic

    18. mart 2013 | 12:30

    Samo Dusanov zakonik. Odma vesanje. Po zakonu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA