Pirotski kačkavalj zaštićen u Srbiji i EU

Proteklih godina mnogobrojni nesavesni trgovci i proizvođači prerađevina od mleka kako bi pospešili prodaju svog kačkavalja, direktno ili indirektno, povezivali su ga sa pirotskim krajem

  • 2

Opština Pirot zaštitila je geografsko poreklo pirotskom kačkavalju koji ubuduće neće moći da se proizvodi bilo gde, već samo u pirotskom kraju od mleka sa Stare planine.

Proteklih godina mnogobrojni nesavesni trgovci i proizvođači prerađevina od mleka, kako bi pospešili prodaju svog kačkavalja, direktno ili indirektno povezivali su ga sa pirotskim krajem, iako taj kačkavalj nije imao nikakve veze sa Pirotom.

To više neće moći da se radi jer je opština Pirot dobila rešenje o zaštiti geografskog porekla pirotskog kačkavalja od Zavoda za zaštitu intelektualne svojine, a osim u Srbiji, pirotski kačkavalj biće zaštićen i na teritoriji 25 zemalja EU, što će predstavljati odličnu šansu za sve proizvođače pirotskog kačkavalja koji će moći u EU da se izvozi bez carine.

- Bilo je puno zloupotreba ranijih godina, ali tome smo konačno stali na put. Procedura je trajala dugo, ali to nije bilo do nas. Jednostavno, proces zaštite geografskog porekla u Srbiji traje nedopustivo dugo, pa su samo za te dve i po godine, koliko se borimo da zaštitimo kačkavalj, dva od četiri prozivođača prestali sa proizvodnjom - rekao je predsednik opštine Pirot Vladan Vasić.

(G. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GoraN

    18. mart 2013 | 15:57

    Sta i koga muzu na Staroj planini za kackavalj, kad stocni fond odavno ne postoji mozda ucesnice sa Pinkove farme?

  • Olja

    10. januar 2017 | 14:41

    Do 1984 se izvozio cak u Ameriku i svuda u Evropi.Bilo bi lepo to obnoviti.Polako ali sigurno ce se povecavati stada ovaca i opet ce se izvoziti.Ja verujem u to

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA