PORAŽAVAJUĆE: Od raka dojke u Srbiji godišnje umre 1.600 žena

Statistike pokazuju da godišnje od raka dojke u Srbiji oboli 4.000 žena, od kojih 1.600 njih umre od te bolesti, a samo u ovoj godini od fizičkog nasilja stradalo je čak 16 žena

  • 0

Žene u Srbiji posebno su u teškom položaju kada je u pitanju njihov zdravstveni status i nasilje nad njima - rečeno je danas u Skupštini Srbije za okruglim stolom "Položaj žena u Srbiji".

Na skupu su predočeni i podaci da godišnje od raka dojke oboli 4.000 žena, od kojih 1.600 njih umre od te bolesti, da je u ovoj godini od fizičkog nasilja stradalo čak 16 žena, kao i da žene nisu dovoljno zastupljene u politici, ekonomiji i sportu.

Ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović napomenula je da je u poboljšanju zdravstvenog položaja žena urađeno dosta toga, ali da je stopa smrtnosti zbog, na primer raka dojke, veoma velika, što znači da se kasno dijagnostifikuju bolesti, zbog čega će ove godine posebna pažnja biti posvećena skriningu.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da Srbija nije specfičan slučaj kada je u pitanju participacija žena u političkom životu.

- U 2012. godini najveći procenat učešća žena u političkom životu nije bio u nekoj nordijskoj zemlji, već u Ruandi. U prvih 10 zemalja nema nijedne najveće zemlje - ukazala je ministarka Mihajlović.

Ona je napomenula da u Srbiji još postoji podela na muške i ženske poslove, kao i da je nedopustivo da žene moraju duplo više da rade da bi im se priznalo da upola dobro rade kao muškarci.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Stana Božović istakla je da gotovo nema zemlje koja se ne bori protiv nasilja nad ženama, a da je u Srbiji svaka druga žena žrtva neke vrste nasilja.

- Žena je u Srbiji u jako teškom položaju. U 2012. godini ih je jako puno stradalo, a u ovoj već 16 - rekla je Božović, i dodala da Vlada Srbije, kroz resorno ministarstvo, posebnu pažnju posvećuje osnaživanju žena u ekonomskom, političkom i medicinskom smislu.

U Skupštini Srbije pre mesec dana formirano je neformalno telo "Ženska parlamentarna mreža", koja je i organizator okruglog stola, a koordinatorka te mreže Marija Obradović istakla je da je pitanje položaja žena uvek aktuelno i da za tu temu nema teritorijalnih, verskih, političkih granica.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA