Alep raketiran hemijskim oružjem, ali se ne zna od strane koga (FOTO)

Sirijski ministar informisanja Omran al-Zoabi optužio je danas Tursku i Katar da snose odgovornost za napad pobunjenika hemijskim oružjem, dok su pobunjenici demantovali da stoje iza napada i optužuju Asadovu stranu

  • 0

U današnjem raketnom napadu u blizini sirijskog grada Alepa poginulo je 26 osoba, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

- U Kan al-Asalu je poginulo 16 vojnika sirijske regularne armije, dok je još desetoro umrlo u bolnici, ali ne mogu da potvrdim da li su oni civili ili vojnici - rekao je direktor Opservatorije Rami Abdelrahman za agenciju Rojters.

Sirijska vlada i pobunjenici su optužili jedni druge za današnje ispaljivanje rakete napunjene hemijskim agensima u ruralnom delu Alepa.

Abdelrahman je takođe rekao da ne može da potvrdi, niti da opovrgne izveštaje o korišćenju hemijskog oružja i taj udar je nazvao "raketnim napadom".

Sirijski ministar informisanja Omran al-Zoabi optužio je danas Tursku i Katar da snose odgovornost za napad pobunjenika hemijskim oružjem, dok su pobunjenici demantovali da stoje iza napada.

Zoabi je rekao da Turska i Katar, koji podržavaju pobunjenike snose "pravnu, moralnu i političku odgovornost" za taj napad, prenela je državna televizija. Sirijska vlada optužila je prethodno protivnike sirijskog predsednika Bašara al-Asada da koriste hemijsko oružje.

Državni mediji su javili da su "teroristi" ispalili "rakete sa hemijskim supstancama" u Alepu.

Ovo je prvi put da je režim sirijskog predsednika optužio pobunjenike da koriste hemijsko oružje, dok je međunarodna zajednica prethodno upozorila Asada da se uzdrži od upotrebe hemijskog oružja protiv pobunjenika.

Svet je, takođe, uznemiren da bi sirijsko hemijsko oružje moglo da dođe u ruke ekstremista, jer se zna da od 70-ih Sirija gomila hemijsko oružje i ima ga najviše na Bliskom istoku, iako precizni podaci o količinama nisu poznati.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA