KIPAR REKAO NE: Bez poreza na depozite

Nekoliko stotina demonstranata okupljenih ispred kiparskog parlamenta pozdravilo je odluku, a potom zapevalo nacionalnu himnu

  • 0

Kiparski parlament odbio je uvođenje jednokratnog poreza na depozite u bankama. Sa 36 glasova protiv i 19 uzdržanih, uz samo jednog odsutnog poslanika, kiparski parlament je odbio kontroverzni zakon.

Nekoliko stotina demonstranata okupljenih ispred skupštine pozdravilo je takvu odluku, a potom zapevalo nacionalnu himnu kada su čuli da nacrt zakona nije prošao.

Podsetimo, EU i Međunarodni monetarni fond Kipru su ponudili zajam od deset milijardi evra, uz uslov da Nikozija pribavi 5,8 milijardi, uglavnom putem oporezivanja depozita u bankama.

Predloženim zakonom bilo je predviđeno da depoziti na kojima se nalazi više od 100.000 evra budu oporezovani stopom od 9,9 odsto, a oni na kojima se nalaze manje sume sa 6,75 odsto.

Kipar sada treba da izađe s alternativnim planom prikupljanja novca. Ukoliko ga ne bude imao, on se neće kvalifikovati za zajam iz inostranstva, banke će se naći pred kolapsom, a država bi mogla da bankrotira, navodi AP.

- Predsednik je obavestio nemačku kancelarku Merkel o trenutnoj situaciji na Kipru i o mogućnosti da se smanje izdvajanja iz kiparskih fondova. Konsultacije sa evropskim liderima se nastavljaju - izjavio je portparol kiparske vlade Hristos Stilijanides.

Direktorka MMF-a Kristin Lagard kaže da kiparske vlasti imaju podršku te instutcije za izmene mera oporezivanja depozita uz progresivniju poresku stopu.

Ekonomisti u Srbiji ocenili su danas da će oporezivanje štednje u bankama na Kipru, kao mera pomoći protiv krize, usloviti pomeranje kapitala, pa i srpskog, na neke sigurnije ili of šor destinacije.

Građani Kipra i mnogi politički lideri ne mire se sa zahtevima međunarodnih kreditora. Upozoravaju poslanike da ne dozvole da Kipar postane zamorče Evropske unije.

Kiparski ministar finansija traži od Rusije, koja je oštro osudila evropski predlog o oporezivanju štednje, novu pozajmicu kojom bi se, pod povoljnijim uslovima, restrukturirao kiparski dug.

- Za nas je izuzetno važno da dobijemo saglasnost Moskve i povećamo ruski zajam, jer će tada biti moguće da sprovedemo program refinansiranja našeg duga - navodi Andres Haralambus iz kiparskog ministarstva finansija.

Svi pogledi Evropljana upereni su ka Kipru, zbog straha da bi bankrot te ostrvske zemlje mogao da ugrozi celu evrozonu.

Banke na Kipru zatvorene su do četvrtka, kako bi se izbeglo masovno podizanje novca koje bi moglo da dovede do kolapsa bankarskog sistema.

(Telegraf.rs/ Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA