PORAŽAVAJUĆE: Srbi znaju ko je Bali-beg, a za Milutina Milankovića je malo ko čuo (ANKETA)

Telegrafova anketa urađena u Ulici Milutina Milankovića: više od 50 odsto ispitanika nikada nije čulo za čuvenog srpskog naučnika, dok gotovo svi znaju ko je junak serije "Sulejman Veličanstveni"

  • 64

Znate li ko je Milutin Milanković? A Bali-beg? Telegraf je napravio anketu i došao do poražavajćeg saznanja: više od 50 odsto ispitanika nije čulo za Milankovića, dok tek poneko ne zna ko je Bali-beg. Da paradoks bude veći, anketu smo napravili baš u ulici koja nosi ime jednog od najpoznatijih srpskih i svetskih naučnika.

Iako je emitovanje turskih serija naša svakodnevnica poslednjih nekoliko godina, gotovo svi anketirani su stidljivo odgovarali da znaju za popularnog junaka serije "Sulejman Veličanstveni".

S druge strane, oni koji su znali ko je Milanković bili su još tiši, stidljiviji i nesigurni u svoje znanje. Za poznatog matematičara uglavnom su čuli zbog naziva instituta, ulice, ili ga znaju "preko" novčanice od 2.000.

Jasminka Bogdanović bila je jedna od retkih koja je čula i za Bali-bega i za Milankovića.

- Bali-beg, to je onaj iz "Sulejmana", onaj crni. A Milutin Milanković je naš naučnik - bila je sigurna Jasminka.

Takođe, mnogi su bili nesigurni i gotovo se prisećali gde su čuli za jednog od najpoznatijih svetskih naučnika.

- Ne znam ko je Bali-beg, ne gledam turske serije. A Milutin Milanković - pa čitala sam nešto o njemu, ima ga na novčanici, je l' da? Stalno gledam da obnovim ta znanja, ali ne stižem - bila je iskrena Dragana Nenić.

Ipak, najviše je bilo onih koji nikada nisu čuli za Milutina Milankovića.

- Bali-beg je iz serije, a ne znam ko je taj Milanković. Nisam čuo za njega - bio je iskren Sami Azirović.

Naši sagovornici su bili u pravu: Bali-beg jeste junak turske serije, a za sve kojima treba podsećanje - Milutin Milanković (1879-1958), srpski geofizičar,građevinski inženjer, klimatolog, astronom, osnivač Katedre za nebesku mehaniku na Univerzitetu u Beogradu i svetski uvažavan naučnik, poznat po teoriji ledenih doba koja povezuje varijacije Zemljine orbite i dugoročne klimatske promene. Ova teorija je poznata pod imenom Milankovićevi ciklusi.

I Bali-beg Malkočević vodi poreklo sa ovih prostora. Imenovan je Bosanskim sandžakbegom 1475. godine. Ne zna se tačno odakle je poreklom, ali se smatra da je rodom iz Bosne. Istoričari ga puno mešaju sa Gazi Bali-begom Jahjapašićem, koji je upravljao Bosnom od 1519-1521. godine. Godine 1477. godine Bali-beg je smenjen sa pozicije Bosanskog sandžak-bega, a na njegovo mesto je imenovan Skender-beg Mihaloglu.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duka

    26. mart 2013 | 12:32

    Da je na novcanici od 100 mozda bi i znali za njega ali posto je na novcanici od 2000retko se ko sreve sa njim xD

  • Vitomir KM

    26. mart 2013 | 12:30

    E pa nije istina. Ja blage veze nemam ko vam je taj bali-beg, ali zato o gosp. Milankovicu znam podosta.

  • antifan

    26. mart 2013 | 13:49

    Neka gospoda sa RTS naprave seriju Milutinu Milankovicu, pa ce onda mnogo vise ljudi znati...Do pre par godina niko ga nije ni pomenuo, a sad je odjednom skandal sto niko ne zna za njega...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA