NOVI POSLOVI MAFIJE: Falsifikovanje hrane, trgovanje zabranjenim otpadom, krađa energenata...

Procenjuje se da je 3.600 grupa organizovanog kriminala aktivno u EU, a mnoge mafijaške grupe već su uključene u projekte alternativne energije, solarne ili energije vetra, kao i u projekte zbrinjavanja otpada i njima se služe za pranje novca

  • 0

Ekonomska kriza u Evropi okrenula je podzemlje novim oblicima ilegalnih aktivnosti, od krivotvorenja hrane i lekova, do zabranjenog trgovanja otpadom i krađama u energetskom tržištu, objavio je "Europol".

- Privredni kriminal, između ostalog, i prevare i korupcija koštaju evropske vlade, kompanije i pojedince milijarde evra na godinu dana u izgubljenom porezu i prihodima, a otežavaju i privredni oporavak regije - objavilo je evropsko telo za borbu protiv kriminala u novom izveštaju o organizovanom kriminalu.

Procenjuje se da je 3.600 grupa organizovanog kriminala aktivno u Evropskoj uniji, a deluju uglavnom u tradicionalnim područjima poput međunarodnog krijumčarenja droge, trgovine ljudima i pranja novca.

- Mnoge grupe organizovanog kriminala fleksibilne su u svojim protivzakonitim aktivnostima i sposobne su da brzo identifikuju novu priliku koja se pojavi u ekonomskoj krizi - navodi se u izveštaju.

Organizovani kriminal, grupe poput mafije već su uključene u projekte alternativne energije, solarne ili energije vetra, kao i u projekte zbrinjavanja otpada i njima se služe za pranje novca, objavio je "Europol".

(Telegraf.rs / Izvor: www.business.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA