BITKA U SVEMIRU: Kad asteroid ubica "napadne", NASA će uzvratiti

NASA je pronašla i prati oko 95 odsto najvećih predmeta koji lete u blizini Zemlje, a koji bi mogli da unište našu civilizaciju. Njihov prečnik iznosi 62 milje ili više

  • 2

NASA je usmerena na razvoj tehnologija za menjanje pravca određenih objekata, koji bi mogli da se sudare sa Zemljom, preneo je danas Rojters.

NASA je pronašla i prati oko 95 odsto najvećih predmeta koji lete u blizini Zemlje, a njihov prečnik iznosi 62 milje ili više.

- Asteroid te veličine, kilometar ili veći, mogao bi da uništi civilizaciju - upozorio je naučni savetnik Bele kuće Džon Holdren, kako bi se razmotrilo šta je učinjeno i koliko je novca potrebno da bi se bolje zaštitila Zemlja.

- Pronađeno je, međutim, samo oko 10 odsto od, prema procenama, ukupno 10.000 asteroida potencijalnih "ubica gradova", čiji je prečnik oko 165 stopa (50 metara) - dodao je Holdren.

Procenjuje se da u proseku objekti te veličine pogode Zemlju jednom na svakih 1.000 godina.

Tako je jedan od asteroida, čiji je prečnik, kako se procenjuje, bio oko 55 stopa (17 metara), eksplodirao 15. februara iznad Čeljabinska (Rusija), izazvavši udarne talase, koji su doveli do ranjavanja više od 1.500 ljudi, kao i do pucanja prozora i oštećenja zgrada.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA