ŠPIJUNAŽA: BIA prisluškuje preko 1.300 telefona

- Na dan 16. januara presretanjem komunikacija ostvaren je uvid u sadržaj na 1.325 telefonskih linija i internet adresa, što je upola manje nego na isti dan prethodne godine, kada je bilo presretanja komunikacija na 2.740 linija - izjavio je Stojić

  • 1

Šef kabineta direktora Bezbednosno-informativne agencije Jovan Stojić izjavio je za “Novosti” da BIA nije povećala broj prisluškivanih građana u odnosu na početak godine, kao i da će se taj trend nastaviti.

- Na dan 16. januara presretanjem komunikacija ostvaren je uvid u sadržaj na 1.325 telefonskih linija i internet adresa, što je upola manje nego na isti dan prethodne godine, kada je bilo presretanja komunikacija na 2.740 linija - izjavio je Stojić.

Broj ljudi ”na obradi” MUP-a daleko je veći što pokazuje informacija poverenika za zaštitu podataka Rodoljuba Šabića - samo kod jednog telefonskog operatera za godinu dana evidentirano je više od 270.000 uzimanja listinga.

Kada se taj broj pomnoži sa brojem operatera, proizlazi da se uvid ostvaruje u milion listinga, navode “Novosti” i dodaju da iza dve trećine zahteva stoji MUP.

Inače, ombudsman Saša Janković i poverenik Rodoljub Šabić podneli su zahtev pred Ustavnom sudu da se proglasi neustavnim član ZKP-a koji policiji omogućava da prisluškuje samo uz ”zeleno svetlo” tužilaštva. Ustavni sud do danas o ovome nije odlučivao.

- Policija i dalje prisluškuje samo uz zahtev tužilaštva, jer kada bi i tražili rešenje suda, on bi ih odbio jer po zakonu za to nije ovlašćen - kaže Janković.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • patriota

    21. mart 2013 | 10:06

    Sramota je koliko je ombudsman neupućen, najčešće se zahtev za kostimu traži po prijavi ukradenog mobilnog telefona. Prvo treba da se malo bolje informiše pa da da neku izjavu sličnog karaktera.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA