Motori letelice "Apolo" pronađeni na dnu Atlantskog okeana (FOTO)

Motori su otkriveni na okeanskom dnu pre godinu dana u ekspediciji koju je finansirao osnivač "Amazona" Džef Bezos, a sada će biti obnovljeni i izloženi javnosti

  • 1

Dva motora američkog svemirskog broda "Apolo" izvučena su sa dna Atlantskog okeana sa dubine od više od četiri kilometra.

Motori tipa "F-1" potiču sa rakete "saturn", koja je korištena u programu "Apolo", u okviru kojeg su ljudi poslati na Mesec.

Motori su otkriveni na okeanskom dnu pre godinu dana u ekspediciji koju je finansirao osnivač "Amazona" Džef Bezos, a sada će biti obnovljeni i izloženi javnosti.

"F-1" je najsnažniji motor sa jednom komorom na tečno gorivo koji je ikada napravljen. Pet takvih motora nalazilo se sa donje strane "saturna".

Agregati su izvučeni na površinu uz pomoć podmornica na daljinsko upravljanje. Njihovi serijski brojevi nisu kompletni, pa za sada nije poznato u kojoj su tačno misiji korišćeni.

Bezos je entuzijasta koji se godinama zanima za svemir. On rukovodi i programom razvoja privatnih letelica za let u svemir po znatno nižoj ceni u poređenju sa onom koja se plaća danas.

(Telegraf.rs/ Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA