OTKRIVAMO: Tompson, Oliver i Mamić su - SRBI!

Poznati istoričar Božidar Kljajević kaže da su Dragojevići stara hercegovačka porodica, od čije loze je i proustaški pevač * Predsednik "Dinama" je iz porodice koja slavi Svetog Nikolu

  • 72

Poznati etnolog i istoričar Božidar Kljajević, jedan od najboljih poznavalaca srpske nacionalne istorije i porodičnih rodoslova, otkriva za Telegraf da su poznati hrvatski pevači Marko Perković Tompson, Oliver Dragojević, kao i predsednik FK Dinamo Zagreb Zdravko Mamić srpskog porekla iz stare hercegovačke porodice!

- Dragojevići su stara hercegovačka porodica. Od njihove loze je i pevač Marko Perković, koji takođe vuče poreklo iz istočne Hercegovine, iz stare srpske porodice. I Zdravko Mamić je srpskog porekla, iz porodice koja slavi Svetog Nikolu. Mogu da se ljute koliko hoće, ali to su stari istraživači zapisali. To je velika istina. Skoro da ne postoji hercegovačka porodica koja se nije razgranala u sve tri vere iz raznoraznih okolnosti - kaže Kljajević.

Ove i mnoge druge informacije o poreklu brojnih porodica, među kojima su neke veoma poznate, biće otkrivene u knjizi "Stare srpske hercegovačke porodice", čije će predstavljanje biti u aprilu u Ruskom domu u Beogradu.

- Ne možeš da biraš poreklo. To si što si. Ne možeš ni da biraš oca ni majku. Možeš da izabereš veru, ali na to utiču mnogi faktori. Od svog porekla nijadna osoba ne može da pobegne. Radim na osnovu činjenica, istorijski potkovanih dokaza. Nisam vračara - u šali ističe Kljajević.

On dodaje da ga užasavaju istoričari novijeg datuma koji falsifikuju istoriju i koji pričaju bez ikakvog naučnog utemeljenja. Jedna od takvih žrtava je i poznati naučnik Nikola Tesla. Njega su gotovo svi svojatali u poslednjih nekoliko godina iako o njemu postoje veoma precizni podaci.

- Nikola Tesla je sam o sebi dao podatke, u Americi, u Pitsburgu, u intervju za časopis "Srbobran", gde mu je sagovornik bio dr Pero Šoć, ministar u Vladi Crne Gore. I tu nema nikakve rasprave. Tesla je rođen u Smiljanu u Lici, a njegovi preci poreklo vode iz Hercegovine, od bratstva Komnenovića. Ta loza, po muškoj liniji, stiže do Pavla Orlovića, barjaktara kneza Lazara u Kosovskoj bici.

Inače, pleme pomenutog Orlovića se posle Kosovske bitke uputilo iz Ibarskog Kolašina, svoje postojbine, ka Dubrovniku.

- Na putu kroz Hercegovinu zanoćili su kod kneza Vratka, gde se Miliji dopadne kći kneževa i on se njome oženi. Knez mu dodeli deo imanja i ostane u selu Čarađu. Posle povratka iz Dubrovnika, tu se oženi i nastani i drugi brat Martin. Interesantno je da je od njihovih potomaka izvesni Čejo došao u Gacko, gde je primio islam i od njega su poreklom muslimani Čengići - navodi Kljajević.

On otkriva da su i u novoj političkoj istoriji veliki politički rivali bili iz istog plemena.

- Neobično je kako su se u politici radikali i demokrate najviše sukobljavali, a veoma je zanimljivo da pokojni premijer Zoran Đinđić i lider SRS Vojislav Šešelj zapravo potiču od istog plemena, od Nikšića, koji slave Svetog Luku. Iz te je loze poteklo mnogo poznatih ljudi - vojvoda Karađorđe, Miša Anastasijević, preci Jovana Skerlića, kraljica Draga, Matija Bećković... - nabraja ovaj istoričar.

Kljajević je široj javnosti poznat po objavljivanju knjige u kojoj je otkrio poreklo Nemanjića.

- Nemanjići po ženskoj liniji imaju široko potomstvo, to su porodice koje pripadaju plemenu Nikšić i koje slave Svetog Luku. Doduše, neki su uzeli i druge slave. Rodonačelnik tog plemena je vojvoda Nikša, koji je sin Vukanove kćerke Jefimije. On je vođen Božjom rukom došao s pet sinova u Nikšić, gde ga je prihvatio tamošnji gradonačelnik, i tu je pustio korene i širio svoje pleme - kaže istoričar, i dodaje da je tokom svojih istraživanja naišao na mnoge radove pojedinih istraživača koje veoma ceni, a koji su pripadali timu akademika Jovana Cvijića.

- Od Nemanjića korene vuče i novinarka Olja Kovačević. Među potomcima Nemanjića su Matija Bećković, Dobrica Erić, glumci Nebojša Kundačina i Vesna Čipčić, fudbalska legenda Dušan Savić, kao i rukometaš Dragan Škrbić. Od loze Nemanjića vode poreklo i mnogi pevači, među kojima je i Željko Joksimović - kaže na kraju naš sagovornik.

(I. Mitkovski)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    29. mart 2013 | 12:41

    ХАХХАХАХАХАХАХ ХАЈАХХАХА КОЈА ГАМАД ОД ЉУДИ, СТРАШНО ЗА ОЛИВЕРА САМ ЗНАО , АЛИ ЗА МАМИЋА И ОВОГ УСРАШУ ТОМСОНА НИСАМ ЗНАО, "" НЕМА ГОРЕГ ТУРЧИНА ОД ПОТУРИЦЕ НИТИ" УСРАШЕ ОД ПОКАТОЛИЧЕНОГ СРБИНА

  • bajker bn

    29. mart 2013 | 13:08

    Ovde kod nas u Bijeljini ima dosta Perkovica i oni su srpske nacionalnosti i meni nije je jasno kako Perkovici mogu biti katolici

  • Marina Marković

    29. mart 2013 | 13:25

    Svi su oni Srbi :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA