SPC ogorčena izveštavanjem Radio Vatikana o incidentu kod Kistanja

SPC ogorčena je vešću radio Vatikana u kojoj je je verbalni i fizički napad na pravoslavne bogoslove kod Kistanja, bez ikakvog povoda i krivice, opravdan rečima da su "dobili ono što su zaslužili"

  • 3

Eparhija dalmatinska, odnosno Srpska pravoslavna crkva (SPC) ogorčeni su načinom na koji je Radio Vatikan izvestio o događajima kod Kistanja, u Hrvatskoj, kada je prebijeno šest bogoslova srpske nacionalnosti, poreklom iz Republike Srpske, kao i tvrdnjom da SPC nije imala svog predstavnika na ustoličenju pape Fransiska.

U saopštenju Eparhije dalmatinske se navodi da su "do neba ožalošćeni" vešću tog radija koji je verbalni i fizički napad na pravoslavne bogoslove bez ikakvog povoda i krivice, opravdan rečima da su "dobili ono što su zaslužili".

Umesto očekivanih reči "utehe i istine, reči jevanđelske ljubavi", Radio Vatikan je, kako se navodi u saopštenju, objavio neistinu što potvrđuje i nalaz policijske uprave Šibensko-kninske županije, koji je objavljen u svim hrvatskim medijima, a koji kaže da je "napad na učenike u Kistanju učinjen iz mržnje".

- Zbog toga je državno tužilaštvo podiglo krivične prijave protiv aktera ovog uličnog zlodela - podseća Eparhija dalmatinska i dodaje da to, nažalost, nije jedina neistina.

Pored prve neistine, dodaje se, objavljena je i druga - da jedino SPC nije poslala svog predstavnika na ustoličenje novog pape Fransiska, iako slike sa prijema u Vatikanu jasno potvrđuju da je tamo bio arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji se susreo s papom Fransiskom.

Istim povodom reagovao je i episkop bački iIrinej, ocenivši da bi pomenute reči izgovorene na Radio Vatikanu na hrvatskom jeziku, dan uoči inauguracije pape, "bile neverovatne da, nažalost, nisu stvarno izgovorene".

- Njihove reči - poslate u etar u času svečanom i važnom za Rimokatoličku crkvu, za hrišćansku vaseljenu, za velike svetske religije i za civilizovani svet uopšte, pritom za vreme svete četrdesetnice ili velikog posta u crkvama Istoka i Zapada - pokazuju da oni koji su ih izgovorili nemaju u suštini ništa zajedničko sa hrišćanstvom - naveo je vladik bački.

Vladika Irinej primećuje da, prema logici Radio Vatikana, Srbi u Hrvatskoj nikada nisu žrtve - ni kada su napadnuti i pretučeni.

- Oni su, uvek i zauvek, zna se, agresori, pa samo to mogu da budu i u pravoslavnom manastiru Krki iz 14. veka, a da i ne govorimo o celoj Dalmaciji, u koju su se doselili istovremeno i - neverovatno, ali istinito - zajedno sa Hrvatima i to ne samo po principijelno sumnjivom svedočanstvu nekog bizantskog cara znanog pod imenom Konstantin Porfirogenit, nego i po svedočenju svih srednjevekovnih zapadnih hronografa - ukazao je vladika bački.

Vladika Irinej, koji je i portparol SPC, ocenio je da je izveštavanje Radio Vatikana "ne mala mrlja i sramota" u okviru, inače, dostojanstvene i veličanstvene svečanosti inauguracije novog poglavara Rimokatoličke crkve.

- Ovim je udaren šamar i njemu, nosiocu imena svetoga Franje Asiškog, papi koji je nastupio smerno i sa rečima ljubavi prema svima, a i njegovom prethodniku -  rekao je vladika Irinej, dodavši da je isti radio u emisiji tri dana kasnije, pod naslovom "Crkva je protiv svih oblika nasilja", pokušao da ispravi prethodno izgovoreno, što je bilo još "grđe i sramnije"

(M. B. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    22. mart 2013 | 21:04

    па само нека им лете у загрљај екуменизма

  • vukašin

    22. mart 2013 | 21:14

    Šta ima da ste ogorčeni, daj jednom znajte ko nam šta misli.

  • Aleksandar

    22. mart 2013 | 23:08

    Владику Артемија су избацили (Синод) из цркве јер је био антиекумениста. Сад могу да се "чуде" како их њихови католички пријатељи и браћа омаловажавају.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA