Imovina kriminalaca oduzimaće se posle presude

Država više neće pokretati finansijske istrage prilikom oduzimanja imovine kriminalcima ako vrednost nezakonito stečene imovine ne prelazi milion i po dinara

  • 3

Država više neće pokretati finansijske istrage prilikom oduzimanja imovine kriminalcima ako vrednost nezakonito stečene imovine ne prelazi milion i po dinara.

Ovo je jedna od najvažnijih novina koju donose izmene Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnim aktivnostima, koje će se u četvrtak naći pred poslanicima.

Druga važna novost, po rečima prof. Milana Škulića, člana radne grupe za izradu zakona, jeste da postupak trajnog oduzimanja ne može početi sve dok presuda u krivičnom postupku protiv određenog lica ne postane pravosnažna.

- Do sada je to bilo moguće već podizanjem optužnice, čime je kršena prezumpcija nevinosti. Sada tužilac podnosi zahtev za trajno oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog dela u roku od tri meseca od dostavljanja pravosnažne osuđujuće presude - kaže Škulić.

Pored organizovanog kriminala i teške korupcije, proizvodnje i trgovine drogom, krivičnih dela protiv čovečnosti i protiv privrede, ubuduće će povod za oduzimanje moći da budu i otmica i iznuda, prevara, prouzrokovanje lažnog stečaja, oštećenje poverilaca, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba u javnim nabavkama i - dogovaranje ishoda takmičenja.

Prethodna Vlada tvrdila je da je vrednost ukupno oduzete imovine oko 350 miliona evra. Da li je sada manja ili veća pokazaće rezultati prvog popisa i procene, a koji će biti gotovi do kraja aprila.

Za sada se zna da je mesečna kirija od izdavanja oduzetih nekretnina 30.000 evra.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    23. mart 2013 | 11:19

    A zasto je srusena zgrada u Silerovoj? Da li ce neko od "novinara" pokrenuti to pitanje?

  • Mare

    23. mart 2013 | 00:05

    Tako i treba, a ne posle on ispadne nevin i odakle da mu vrate? Oni u njegovoj kuci napravili obdaniste ili je prodali i slicno. Nigde na svetu ovo nije moguce, klasicna otimacina od ljudi koji nisu osudjeni, samo osumnjiceni za neki zlocin

  • Dada

    22. mart 2013 | 23:14

    Logicno, drzava da se zastiti od zahteva za nadoknadu stete u slucaju oslobadjajuce presude... Nije mi jasno kako su se do sada provlacili sa otimacinom. Jesu to bili kriminalci sto je kasnije i dokazano, ne sporim, ali oduzimali su imovinu i prodavali je bez ikakvog osnova....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA