NIKL NE: U Andrićgradu protest protiv istraživanja rude!

Na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu održava se miting pod nazivom "NIKL NE" u organizaciji "Ekološka zona" iz Višegrada, a najavljen je i dolazak akademika Vidojka Jovića i predsednika opštine Topola, Čajetina i Trstenik iz Srbije

  • 1

U Andrićgradu, u Višegradu, na Trgu Nikole Tesle, počeo je protestni miting povodom najave početka istraživanja i eventualne eksploatacije rude nikla u obližnjem rejonu Vardište.

Skup organizuje "Ekološka zona" iz Višegrada, a najavljen je dolazak akademika Vidojka Jovića i predsednika opštine Topola, Čajetina i Trstenik iz Srbije, koji se, takođe, protive istraživanjima nikla u svojim sredinama, prenela je RTV Republike Srpske.

U Višegradu se već duže ne stišavaju strasti zbog nikla. Grad je podeljen, jedni su za, a današnji protesti govore da je veliki broj onih koji su protiv istraživanja nalazišta ove rude u Vardištu.

Oni strahuju da će nakon istraživanja uslediti eksplatacija, koja, kako ističu, znači zagađenje i uništenje životne sredine.

Lokalna vlast podržava inicijativu kompanije "Srbijanikl" za istraživanje nikla i za to ima argument - investiciju od milijardu evra i 5.000 radnih mesta.

U Višegradu su na delu dva razvojna koncepta, turizam i kultura, koji uključuju Andrićgrad, besmrtnu Ćupriju na Drini i duh Andrića, a drugi protežira razvoj industrije, dakle rudnik nikla i kobalta, koji bi uposlili 5.000 ljudi i činili vrednu investiciju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    23. mart 2013 | 19:26

    Hahaha 5000 radnih mesta. A zivot skracuju za 10-20 godina. To samo ima na balkanu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA