KIPAR: Nećemo bankrotirati!

Nikozija je sa kreditorima EU i MMF dogovorila uvođenje jednokratnog poreza od 20 odsto na depozite veće od 100.000 evra u najvećoj, Kiparskoj banci, a četiri odsto na uloge veće od 100.000 evra u drugim kiparskim bankama

  • 0

Kiparski ministar finansija Mihalis Saris izjavio je da je napravljen "značajan napredak" u razgovorima sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), dok je predsednik Kipra Nikos Anastasijades izrazio očekivanje da će rešenje o pomoći toj ostrvskoj mediteranskoj državi u izbegavanju bankrota "biti postignuto uskoro".

Saris je sinoć rekao da je postignut "značajan napredak" u razgovorima sa međunarodnim kreditorima.

Pozivajući se na visokorangiranog kiparskog zvaničnika, agencija Rojters prenosi da je Nikozija dogovorila sa kreditorima EU i MMF uvođenje jednokratnog poreza od 20 odsto na depozite veće od 100.000 evra u najvećoj Kiparskoj banci (Bank of Cyprus), a četiri odsto na uloge veće od 100.000 evra u drugim kiparskim bankama.

Isto to javlja i Itar-Tas iz Nikozije, a britanska agencija navodi da nije mogla odmah dobiti komentar zvaničnika trojke (Evropska centralna banka, Evropska komisija i MMF).

Ruska državna agencija dodaje da su vlasti Kipra pod pritiskom trojke odustale od nacionalizacije penzijskih fondova i uključenje tih sredstava u nacionalni antikrizni paket.

Kiparski predsednik, navode agencije, očekuje brzo postizanje sporazuma o pomoći za spasavanje zemlje od bankrota.

- Preduzeli smo velike napore. Nadam se da ćemo imati uskoro rešenje - napisao je Anastasijades na svom Tviter nalogu posle pregovora sa trojkom.

Agencije su prenele i izjavu evropskog komesara za ekonomska i finansijska pitanja Olija Rena da događaji poslednjih dana "ne ostavljaju nadu da se dođe do optimalnog rešenja".

Kipar se suočava sa veoma teškom budućnošću i mora da donese teške odluke iako nema savršenih rešenja na raspolaganju, rekao je Ren, dodajući da su "preostali samo teški izbori".

Ranije u subotu predsednik Evrogrupe Jeru Dejseblum potvrdio je da će danas u Briselu biti održan vanredni sastanak ministara finansija 17 zemalja zone evra. Očekuje se da će na sednici učestvovati i ministar finansija, ali i predsednik Kipra, navodi Itar-Tas.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA