Španija uskoro izručuje Vladu Budalu Srbiji

Kako je rekla potpredsednica španske Vlade Soraja Saenc de Santamarija, španska izvršna vlast složila se sa tim da se nastavi sa procedurom izručenja Milisavljevića Srbiji, upravo zbog optužbi da je pripadao kriminalnoj organizaciji, učestvovao u ubistvima i otmicama

  • 2

Pripadnik zemunskog klana Vladimir Milisavljević, zvani Vlada Budala, koji je u Srbiji osuđen u odsustvu zbog zločina zemunskog klana na 35 godina zatvora i učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića na 40 godina, biće izručen Srbiji, odlučila je Vlada Španije.

Kako navode izvori beogradskog lista ''Danas'', izručenje Milisavljevića Srbiji moglo bi da usledi ubrzo posle ove odluke španskih vlasti, ''pošto su sada ispunjene sve pretpostavke za njegovu ekstradiciju''.

Španski Savet ministara je, na predlog ministra pravde Alberta Ruiza Galjardona, odlučio da se nastavi sa procedurom izručenja Milisavljevića Srbiji. Kako je rekla potpredsednica španske Vlade Soraja Saenc de Santamarija, španska izvršna vlast se složila sa tim da se nastavi sa procedurom izručenja Milisavljevića Srbiji, upravo zbog optužbi da je pripadao kriminalnoj organizaciji, učestvovao u ubistvima i otmicama.

Prethodno je 2. januara, španski Vrhovni sud odlučio da su ispunjeni uslovi za Milisavljevićevu ekstradiciju Srbiji.

Nakon izručenja, Milisavljević će imati pravo da traži ponavljanje suđenja u kojima je osuđen u odsustvu - ubistvo Zorana Đinđića i zločini zemunskog klana, odnosno ubistva Branka Jeftovića Jorge (33), Dejana Živančevića (25), i Milutina Jovičića (23) iz 2004. godine.

Milisavljević je uhapšen u policijskoj akciji „Zoološki vrt“ u Valensiji februara 2012. zajedno sa Lukom Bojovićem, kojeg srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da je nakon atentata na Đinđića i ubistva vođa zemunskog klana preuzeo kontrolu nad pripadnicima klana u bekstvu i da je učestvovao u više ubistava kako bi ih zaštitio.

Milisavljeviću se u Španiji sudi zbog sumnje da je navodno 2006. godine učestvovao u ubistvu pripadnika zemunskog klana Milana Jurišića Jureta (1974). Španska policija pronašla je u reci Manzanares u Madridu u martu 2012. ljudske ostatke, za koje se sumnja da pripadaju Jurišiću, ali do danas nisu objavljeni rezultati forenzičkih nalaza.

(I. M. / Izvor: Tanjug / Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA