BEOGRAD UGOSTIO EVROPSKE ŠAMPIONE: Sklapaju Rubikovu kocku za nekoliko sekundi! (VIDEO)

David Buzgo postavio novi rekord Srbije - 12,05 sekundi, dok je Mađar Milan Batic srušio dosadašnji rekord "ZTE Rubik Serbian Opena", složivši kocku za 8 sekundi i 3 stotinke

  • 0

Drugi po redu Turnir Srbije u sklapanju Rubikove kocke, u Delta sitiju, završen je u znaku obaranja rekorda. Šampion Srbije, 15-godišnji David Buzgo, nadmašio je svoj dosadašnji rekord za 73 stotinke i postavio novi rekord Srbije, sišavši sa 12,78 na 12,05 sekundi.

To, međutim, nije bilo dovoljno da se popne na šampionski presto, na kome je ostao Mađar Milan Batic sa rezultatom 9,35 sekundi, i to u disciplini 3x3x3. Ovo nije i lični rekord Batica, koji je najbrže do sada složio Rubikovu kocku za neverovatnih 6,93 sekunde, zbog čega je upisan u Ginisovu knjigu rekorda, jer je za 24 sata složio najveći broj kocaka, njih čak 4.786!

Iznenađenja nije bilo, jer je među stotinak učesnika ovogodišnjeg "ZTE Rubik Serbian Open"-a (iz Austrije, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine) za najvećeg favorita važio upravo 22-godišnji Mađar.

Skromnom kjuberu u finalu je trebalo ubedljivo najmanje vremena da se koncentriše, i to pred svaku od pet rundi sklapanja kocke.

Na pitanje kako se oseća posle pobede, za Telegraf kaže da mu je ovo jedno od dražih takmičenja i da mu je žao što nije oborio lični rekord, ali da će za tako nešto svakako biti još prilike.

Od Batica “opkoljenog” brojnim fotografima i reporterima, saznajemo da je profesionalnim slaganjem Rubikove kocke počeo da se bavi pre sedam godina, i da svakoga dana vežba najmanje po pet sati.

- Sve je zapravo počelo pre sedam godina u Matematičkom kampu u Mađarskoj. Tamo sam upoznao jednog finskog studenta sa razmene, koji je učestvovao na takmičenju u slaganju Rubikove kocke. Svidelo mi se to što radi, pomislio sam da bih i sam, možda, bio dobar u tome. Ostalo je, verujem, istorija.

To nije bio prvi Baticov susret s kockom. Jednog od najuspešnijih kjubera na svetu, koji danas u Mađarskoj uporedo studira ekonomiju i programerstvo, s tajnama ove najpopularnije mozgalice na svetu upoznao je otac.

- Bio sam baš klinac kad mi je otac prvi put kupio Rubikovu kocku. U to vreme su me oduševile sve te magične boje. No, tek sam kasnije počeo ozbiljnije da se bavim ovom veštinom. Usavršavao sam je postepeno tako što sam svakodnevno izdvajao po nekoliko sati isključivo slažući kocku. Ne samo da me nije mrzelo da to radim, nego sam u tome uživao! Danas, u Mađarskoj ima mnogo grupa koje se bave usavršavanjem ove discipline i pokušajima da se obore aktuelni svetski rekordi. I sam sam u jednoj od njih.

Na pitanje da li je znao da će trijumfovati na takmičenju u Beogradu, Batic kaže da je skroman po prirodi, ali da je znao da na ovom takmičenju nema boljeg od njega.

- Svi koji se profesionalno bave slaganjem Rubikove kocke dobro znaju da sigurno ne bih mogao da budem ovako samouveren da se na turnir prijavio, recimo, Holanđanin Mats Valk, koji je postavio svetski rekord složivši kocku za nešto više od pet sekundi. No, s ovim sastavom priča je drugačija (smeh).

Nakon što je tik pored nas prošao prodavac Rubokovih kocki, ne možemo a da ne pitamo 22-godišnjeg šampiona gde je i kako nabavio svoju kocku:

- Kupio sam je preko "Pej pala". Vidim da ovde prodaju austrijske kocke za 15 evra, kao i one proizvedene u Kini, koje među ovdašnjim takmičarima, kako sam čuo, slove za najbolje. Ne znam šta da vam kažem... Ne postoji univerzalno najbolja kocka. Prvi put kada je uzmete u ruke znate da li je za vas ili nije. Jednostavno vam legne. To se oseti.

Milanu je ovo prvi put da boravi u Beogradu. Kaže da zbog frke oko takmičenja nije stigao skoro ništa da vidi, ali da je čuo da Beograd ima najbolji noćni život u ovom delu Evrope.

Na ovogodišnjem "ZTE Rubik Serbian Openu" najmlađi prijavljeni takmičar bio je sedmogodišnji Mihajlo Kostić, dok je najstariji učesnik bio 38-godišnji Nikolaj Petrov. Pored zabavnog, ovo takmičenje je imalo i humanitarni karakter - sav prihod je namenjen osmogodišnjoj Tijani Ognjenović, kojoj je hitno potrebna transplantacija srca.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA