Vladika Lavrentije na suđenju Peranoviću

Svedočenjem velikodostojnika SPC nastavljen proces "Zarubac". Advokat: "Lavrentije nije podstrekivao Peranovića na mučenje"

  • 11

Vladika šabački Lavrentije dao je svoj iskaz pred istražnim sudijom Višeg suda u Šapcu Gordanom Cmiljanović, po krivičnoj prijavi koju je protiv njega podnela porodica pokojnog štićenika za odvikavanje od droge Nebojše Zarupca (39) iz Valjeva.

Crkvenom velikodostojniku na teret se stavlja "da je protojereja Branislava Peranovića (54), optuženog za ubistvo Zarupca, podstrekivao na mučenje i zlostavljanje".

Zarubac je usmrćen 6. avgusta prošle godine u Jadranskoj Lešnici, a na njegovom telu obducenti su uočili između 50 i 100 udaraca, nanetih maslinovim štapom sa gvozdenim ojačanjem na vrhu. Tokom postupka protiv protojereja Peranovića, zastupnici oštećenih insistirali su "na odgovornosti SPC za funkcionisanje Centra za odvikavanje u Lešnici, ali i vladike kao crkvenog starešine", koji je, navodno, morao da bude upoznat sa tamošnjim dešavanjima.

- Vladika je dao svoj iskaz, ma koliko te optužbe bile besmislene. On je ovde pozvan kao Živko Trifunović i praktično u ponedeljak je ispunio svoju građansku dužnost. Ono što mu se stavlja na teret, ne može da bude izvršeno na način na koji je to opisano u prijavi. Verujem da će istraga brzo biti završena i mislim da neće biti novih saslušanja - rekao je po izlasku iz suda vladikin advokat Vladimir Terzić.

On nije želeo da dozvoli da se vladika Lavrentije obrati okupljenim novinarima, ali je dodao da je u slučaju ubistva Zarupca "rečeno sve što je faktografski u vezi sa događajem". Podstrekivanje bi, kaže, podrazumevalo da je vladika kod Peranovića stvarao i učvršćivao odluke da izvrši krivično delo, što nikako ne može biti prihvaćeno kao realnost.

Sa druge strane, advokat Dušan Pašić, koji predstavlja porodicu Zarubac, kaže da će istraga "nedvosmisleno utvrditi da je podsrekivanja na mučenje bilo, što je jednoga dana rezultiralo i ubistvom štićenika".

- Vladika Lavrentije predstavio se kao monah, odnosno lice koje ne odgovara pravosuđu - kaže Pašić.

- Međutim, u svom iskazu ipak je odvalio dobar komad istine, priznavši da je bio dužan da kontroliše kamp, i da je preko namesnika to i činio, onako kako je činio.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosnjak

    26. mart 2013 | 04:42

    Evo jos jednog dokaza ko je sve danas u SPC ,e jadna ta vjera gde se lijeci batinama....ma ovog i one pedofile popove treba na elektricnu stolicu....odmah..

  • Simke

    26. mart 2013 | 16:26

    Sta je, uplasili ste se da ce vam neko traziti pare, a ???? Svakog normalnog pare NE INTERESUJU, ali vi samo strepite za pare. Ali kad bolje razmislim, pa nije ni cudo, treba platiti tako silne advokate??? Cisto da napomenem, Radulovic je vise puta zastupao Nebojsu Zarubca pre vise godina. Danas brani njegovog ubicu. Za pare se sve radi!!! A nemojte strepeti, nece vam niko pare traziti, NE BOJTE SE VISE!!! Spavajte mirno!!!! Tj ako vam savest dozvoljava!

  • Bosnjak

    26. mart 2013 | 13:01

    Bajkeru,prosto je jasno zasto si takav kakav si kad imas ovakve duhovne vodje "baj keru"...:-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA