File u Zagrebu predstavlja izveštaj o članstvu

Izveštaj o pretpristupnom monitoringu koji će izložiti komesar za proširenje Evropske unije predstavlja svojevrsni "sistematski pregled" hrvatske spremnosti za članstvo

  • 0

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File predstaviće u Zagrebu završni izveštaj o monitoringu za tri najteža poglavlja evropske pravne tekovine.

Izveštaj koji će File predstaviti na posebnoj sednici Vlade je svojevrsni "sistematski pregled" hrvatske spremnosti za članstvo, a izvori iz Evropske komisije poslednjih dana ponavljaju da su "nalazi sasvim uredni", prenosi agencija Hina.

U završnom izveštaju, Komisija će se usredsrediti na 10 zadataka koji spadaju u tri najteža poglavlja evropske pravne tekovine - tržišna utakmica, pravosuđe i temeljna prava i pravda, sloboda i sigurnost, koje se smatraju ključnim za uspešno funkcionisanje svake zemlje članice.

Komisija je u svom sveobuhvatnom izveštaju o monitoringu, objavljenom u oktobru prošle godine, identifikovala zadatke koje Hrvatska treba da ispuni do ulaska u članstvo 1. jula 2013. godine.

Osam od tih deset zadataka je ispunjeno, preostalo je još da se dovrše granični prelazi kroz Neum, što bi trebalo da bude gotovo do kraja ovoga meseca, i da se dovrše prevodi evropske pravne tekovine.

S pozitivnim izveštajem o monitoringu postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora ulazi u završnu fazu.

Hrvatska je prva zemlja za koju je uveden mehanizam pretpristupnog monitoringa, kojim se nadzire ispunjavanje obaveza od potpisivanja pristupnog ugovora do stupanja u članstvo.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA