ZAGREB: Prvi hrvatski gej političar kandidat za EP!

"S laburistima nije bilo problema, jer je polna opredeljenost privatna stvar", kaže Damir Hršak, i dodaje da bi u slučaju da bude izabran u EP nastavio s intenzivnom saradnjom s civilnim društvom

  • 1

Damir Hršak, kandidat Hrvatskih laburista na listi za Evropski parlament, prvi je hrvatski političar koji je javno rekao da je homoseksualac.

- Time što sam gej ne mogu se dičiti, ali ni stideti. Ponosim se svojim LGBT aktivizmom u zgodna i nezgodna vremena. Boriti se za sve ljude kako bi bili prihvaćeniji, kreativniji i sretniji smatram svojom moralnom obavezom. Zaštićen, prihvaćen i sretan pojedinac po mom je sudu temelj hrvatskog i evropskog društva - rekao je Hršak za portal "H-alter".

On je dodao da su laburisti moderna leva stranka i da je homofobija kažnjiva unutar stranke.

- S laburistima nije bilo problema, jer je polna opredeljenost privatna stvar - kaže Hršak, i dodaje da bi u slučaju da bude izabran u EP nastavio s intenzivnom saradnjom s civilnim društvom.

On se osvrnuo i na obećanje Kukuriku koalicije o registrovanom partnerstvu, kazavši kako je to još jedna obmana aktuelne vlasti.

- Samo su prećutali da će prvo tražiti blagoslov Crkve pre nego što parlamentarnom većinom održe reč, a ako ga ne dobiju, da će tužno slegnuti ramenima - kazao je Hršak.

Hršak je redovni profesor na Metalurškom fakultetu u Zagrebu, glavni urednik međunarodnog naučnog časopisa "The Holistic Approach to Environment" i međunarodni ekspert Slovačke državne agencije za istraživanje i razvoj.

Pre njega bio je pokušaj kandidature Vinka Kalinića 2007. godine na listi stranke "Hrvatski zbor" za Sabor, a Kalinić se, takođe, deklarisao kao gej, prenosi hrvatski portal "Index".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA