PISMO SRBINA HITLERU IZ 1941: Prolićemo ti krv i stati nogom aždaje na vrat!

- Tebi, Hitlere, Kainov sine, mi deca velikih otaca uzvikujemo: Dosta! - napisao je Svetolik M. Dragačevac, sreski načelnik iz Paraćina, da bi godinu dana kasnije bio pogubljen u Mathauzenu

  • 18

Svetolik M. Dragačevac, sreski načelnik iz Paraćina, poslao je 25. marta 1941. godine pismo Adolfu Hitleru u Berlin i poručio mu da će mu Srbi proliti krv i nogom aždaje stati na vrat!

Telegraf je došao do pisma Dragačevca, koje je dugo bilo u arhivi Ministarstva unutrašnjih poslova prvo FNRJ, a kasnije SFRJ, u kojem se ovaj hrabri sreski načelnik drznuo da vođi Rajha Adolfu Hitleru poruči: "DOSTA!"

"Krvožedni Hitler hita da nijedna njiva na ovoj zemaljskoj kugli ne ostane zasejana jadom i čemerom", počeo je pismo Dragačevac.

On mu u nastavku piše da će mu Srbi stati na put i uzviknuti: "Dosta!"

Tebi, Hitlere, Kainov sine, mi deca velikih otaca i dedova uzvikujemo: "Dosta!" Prolićemo ti krv i nogom aždaje stati na vrat da se nikada ne digeš - poručuje ovaj junak.

Prema podacima do kojih je došao naš portal, Svetolik Dragačevac uhapšen je u junu 1941. i upućen u logor "Mathauzen", gde je pogubljen 1942. godine.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shvarc Neger

    6. april 2013 | 14:24

    Nigde manjeg naroda a vise opicenih ljudi...

  • русија

    6. april 2013 | 17:43

    слава му ! ЧОВЕК ЈЕ ЈАЧИ МРТАВ НЕГО НЕЧОВЕК ЖИВ ! ( Патријарх Павле)

  • Asmir

    6. april 2013 | 16:30

    Izjava Josipa Broza Tita poslije rata kada je uvidio koliko borackih penzija postoji."Da sam imao ovoliko boraca za vrijeme rata koliko sad imam borackih penzija ja bi sa Svabama ranije zavrsio"E hvala bogu pa nas oslobodi Crvena Armija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA