Egzodus Kineza iz Bosne, sele se na Kosovo i u Albaniju!

"Kineza, koji su nekada bili deo ove organizacije, više nema. Otišli su svi. Kako smo mi ekonomski tonuli, tako su i oni odlazili. Ostalo je svega nekoliko porodica i prodavnica. Od 2007. oni su u fazi odlaska", potvrdila je Tamamovićeva iz Udruženja prijatelja Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine

  • 2
Prodavnica lampiona Foto: Tanjug/AP

Kinezi su u Bosnu i Hercegovinu došli tiho, još tiše odlaze iz nje - sve više je radnji koje se zatvaraju ili posluju s gubitkom, uzrokujući kraj boravka njihovih vlasnika u BiH, navodi "Dojče vele".

O njihovom životu se malo zna i pored toga što su dve decenije deo bosansko-hercegovačke zajednice, a sva komunikacija između njih i domaćeg stanovništva uglavnom se svodi na kurtoazno pozdravljanje.

U Banjaluci od 1997. godine postoji i Udruženje prijatelja Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine, koje je osnovala Milka Tamamović.

- Kineza, koji su nekada bili deo ove organizacije, više nema. Otišli su svi. Kako smo mi ekonomski tonuli, tako su i oni odlazili. Ostalo je svega nekoliko porodica i prodavnica. Od 2007. oni su u fazi odlaska - potvrdila je Tamamović.

Država nije, smatra, reagovala na pravi način jer im nije pružila uslove za rad i iskoristila potencijal koji su doneli.

- Bila sam šokirana kada sam čula da odlaze u Albaniju i na Kosovo jer im je tamo bolje. Mi ovde živimo u uverenju da smo razvijeniji od tih sredina, nažalost, to nije istina. Kinezi donose prosperitet i novu snagu, a mi to nismo iskoristili - tvrdi Tamamović.

Kinez Nikola Vu (11) jedan je od najpoznatijih stanovnika Banjaluke, bio je i ostao prava atrakcija, odlično se uklopio, ima mnogo prijatelja i ne pomišlja o tome da bi jednog dana mogao živeti u domovini svojih roditelja, navodi nemački radio.

Prvi je Kinez rođen u Banjaluci, a njegov otac Min Ling Vu je prvi Kinez koji se pre 14 godina doselio u grad na Vrbasu.

- Kada sam došao u Banjaluku 1999, ovde nije bilo nijednog Kineza. Mi smo bili prvi koji su se doselili u ovaj grad i otvorili prodavnicu. Dobro nam je išlo, posla je bilo, pa smo otvorili i drugu radnju. Ali poslednjih godina je stvarno loše. Svi naši prijatelji iz Kine su otišli odavde, zatvaraju radnje i vraćaju se - posvedočio je Ling Vu.

Procenjuje se da je u BiH početkom prošle decenije bilo oko hiljadu Kineza, a da ta brojka danas ne prelazi 400.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган (Добој)

    26. mart 2013 | 18:18

    Nek' idu u svoj Japan! Da budemo iskreni ništa dobro nisu ni donijeli.

  • ДАШОНИ

    26. mart 2013 | 20:07

    ДРАГАНЕ " ШТА БРЕ МЛАТИШ " НЕК' СЕ СЕЛЕ КИНЕЗИ У ЈАПАН???ХАХАХАХАХАХАХХАХАХХ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA