Mihajlović: Toplane da ne ucenjuju državu!

Ministarka upozorila toplane da ne sede skrštenih ruku i kao izgovor koriste činjenicu da gasovod Južni tok nije izgrađen, već da ozbiljno krenu u uvođenje biomase kao alternativnog energenta jer taj energent imamo u izobilju a država će sa svoje strane pomoći takve projekte

  • 0

Ministarka energetike Zorana Mihajlović upozorila je danas sve toplane u Srbiji da od ove sezone strogo poštuju uredbu Vlade o visini cene grejanja, jer će dopunom uredbe naredne nedelje biti predviđene nove cene grejanja.

Mihajlovićeva je takođe upozorila toplane da ne sede skrštenih ruku i kao izgovor koriste činjenicu da gasovod Južni tok nije izgrađen, već da ozbiljno krenu u uvođenje biomase kao alternativnog energenta jer taj energent imamo u izobilju, a država će sa svoje strane pomoći takve projekte.

- Gotovo sve toplane u Srbije pozajmljuju mazut od Robnih rezervi, između ostalog i zbog toga što se lokalne samouprave najmanje bave svojim komunalnim preduzećima u tom smislu i da mora da se vodi računa ne samo o ceni, da se drži socijalna cena, već i o tome da toplane funkcionišu, budu moderno opremljene. Drugim rečima, mora da se napravi balans između onoga što su prihodi i troškovi. Onda dođemo u situaciju da se o tome ne vodi računa, dođe zima pa se sve toplane obrate državi i država nema izbora osim da da taj mazut - rekla je ona, i dodala da je čak 40.000 tona mazuta pozajmljeno toplanama u Srbiji s obavezom da to bude vraćeno, ali o tome, nažalost, niko ne misli, pa se naredne jeseni ponavlja ista priča.

- Mi to hoćemo da prekinemo i zato je data uredba o načinu određivanja najnižih i najviših cena grejanja u ovoj sezoni, koju između ostalih i opština Pirot, nažalost, ne poštuje - dodala je ona.

Uredba se menja naredne nedelje i biće sa mnogo jačim kaznenim odredbama za toplane nego ranije -  kazala je ministarka Mihajlović.

(G. P)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA