STRAZBUR: Srbija da plati odštetu roditeljima za nestale bebe

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naložio je Srbiji da obezbedi naknadu svim roditeljima koji su pre više decenija izgubili navodno preminulu decu nakon porođaja, ukoliko se ustanovi da je reč o trgovini decom

  • 3

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu naložio je danas državi Srbiji da obezbedi naknadu svim roditeljima koji su pre više decenija izgubili navodno preminulu decu posle porođaja, ako se ustanovi da je bila reč o trgovini decom.

U slučaju "Zorica Jovanović protiv Srbije", Evropski sud za ljudska prava ustanovio je da, iako je procedura u bolnicima prilikom smrti novorođenčeta poboljšana, ništa nije urađeno da se ispravi nepravda roditeljma iz prošlosti.

Slučaj je pokrenula Zorica Jovanović, čija je zdravo rođena beba navodno preminula 1983. u državnoj bolnici. Njoj nije dozvoljeno da vidi telo bebe, uzrok smrti nikada nije ustanovljen, a smrt bebe nije zvanično zabeležena, navodi se na sajtu Evropskog suda za ljudska prava.

Sud u Strazburu, zaključio je da su u slučaju Zorice Jovanović prekršena prava na porodični život, pošto država Srbije nije uspela da joj pruži uverljive informacije šta se desilo s njenim sinom.

U presudi se navodi da su između 2003. i 2010. pokrenute mere za poboljšanje procedura u bolnicama posle smrti novorođenčadi i za ispitivanja navoda stotine roditelja čije su bebe nestale posle navodne smrti u porodilištima, uglavnom između 1970. i 1990. godine.

- S obrizom na značajan broj potencijalnih tužbi, Sud nalaže da Srbija u roku od godinu dana od stupanja na snagu presude, preduzme mere da obezbedi odgovarajuće naknade u svim sličnim situacijama. Proces treba da nadzire nezavisno telo s adekvatnim ovlašćenjima, tako da se pruže uverljivi odgovori o tome šta se desilo sa svakim nestalim detetom i obezbedi adekvatna naknada - navodi se u presudi.

Sud navodi da su same srpske vlasti potvrdile da je u više slučajeva bilo nedostataka u ranijem zakonodavstvu i procedurama posle smrti novorođenčadi, kao i u reakciji države na navode o nestancima beba u bolnicama.

Sud je naložio da država Srbija isplati Zorici Jovanović 10.000 evra, kao i 1.800 evra za troškove postupka i advokata.

Zorica Jovanović veruje da je njen sin živ, a od 2009. do 2011. lečena je zbog depresije, navodi se u presudi.

Ona je 28. oktobra 1983. rodla zdravo dete u bolnici u Ćupriji. Tri dana kasnije, kada je trebalo da napusti porodilište zajedno s bebom, obaveštena je da je njen sin umro. Pokušala je da uđe u deo porodilišta, gde je beba provela noć, ali joj je to onemogućeno. Telo bebe nije dobila, kao ni izveštaj sa autopsije, niti informaciju gde je beba navodno sahranjena.

U novembru 2002. lokalne vlasti obavestile su Zoricu Jovanović da je rođenje njenog deteta zabeleženo u matičnim knjigama, ali ne i smrt, što je potvrđeno i 2007. godine.

Tužba njenog supruga protiv osoblja bolnice odbijena je 2003. kao neosnovana, bez davanja obrazloženja i preliminarne istrage.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    27. mart 2013 | 00:27

    To se desilo i mojim roditeljima u Nisu 89"god. Majka se normalno porodila i todila je blizance. Usla je babica u sobu i pitala da li im jos dece i majka je odgovorila da ima sina. Babica je to upisala i ujutru joj saopstili da su deca umrla. Moji roditelji su trazili da vide decu ali im nisu dali. Nit faksimil nit otpusne liste

  • Nemam

    27. mart 2013 | 10:05

    Vlado - cev usta pa opet pitati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA