A BIO JE NEVIDLJIV: Pre 14 godina oboren F 117A

"Noćni soko" sa oznakom F-117A, poznatiji kao nevidljivi avion, oboren je tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. Jedinicom koja je sa dve "neva" rakete oborila avion komandovao je pukovnik Zoltan Dani

  • 2

Pre 14 godina, 27. marta 1999, tokom NATO bombardovanja Jugoslavije, oboren je američki "nevidljivi" lovac bombarder F-117A.

F-117 A, "noćni soko", koji je posle brojnih akcija u Libanu, Panami, Iraku... stekao oreol "nevidljivog", oboren je u vojvođanskoj ravnici u selu Buđanovci. Tu letelicu je oborio 3. divizion 250. brigade Protivvazdušne odbrane, koji su u 20.42 sata, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i "maloj tehničkoj inovaciji" uspeli da ga pogode sa zemlje.

"Noćni soko" pao je u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa "neva", a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

F-117 A je opremljen sa dva "dženeral elektrik F 404" turbo motora i četvorostepenom kontrolom leta, nosi različito naoružanje, ima savremeni navigacioni sistem integrisan u digitalni panel u kabini, koja pojačava efikasnost misije.

Cena tog aviona, po nameni - lovca, koji je od 1982. do 1990. godine proizvodila američka kompanija "Lokid", bila je 45 miliona dolara.

Avion je dug 20,3 metra, visok 3,8 metara, s rasponom krila od 13,3 metra, a postiže maksimalnu brzinu od 0,9 maha.

"Noćni soko" je izuzetnu reputaciju stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, po objavljenim podacima, 1.270 puta proleteo neprimećen nad iračkim radarima, u 39 borbenih misija.

F-117 A je konstruisan u obliku brušenog dijamanta, što je neuobičajno za letelice te namene, a u američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv "stelt", što na engleskom jeziku znači "krišom", "u potaji", ili "nevidljivi avion". 

"Noćni soko" je predstavljao simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, a što mu je omogućavalo da bude "nevidljiv" za sve radarske sisteme.

Avioni tog tipa konstruisani su sa oštrim uglovima koji predstavljaju skup krivina, od kojih se odbijaju radarski zraci, a zahvaljujući sačinjenim specijalnim kompozitnim materijalima, utiču na to da se letelica ne može registrovati na radaru.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • timmy

    27. mart 2013 | 11:31

    ispravka taj avion nije nevidljiv! nego na radaru umanjuje svoj trag i cini se kao jato ptica ili nekakva smetnja na nebu a ne kao avion...takoder umanjuje svoj toplinski trag sto ga cini "nevidljivim" za vecinu raketa...da naglasim "vecinu" jer neke rakete ako su im podeseni trackeri mogu ga srusiti kao navedena raketa koja ga je oborila...princip rusenja tog aviona je lansiraj raketu i moli se da ce ga raketa uhvatiti u ciljnik,kad ga uhvati gotovo je... to se dogodilo ovome i drugima ali su drugi bili spretnij i uspijeli su manevrima izbjeci raketu...

  • Daca

    27. mart 2013 | 16:09

    Nevidljiv,aha...al' je na nebu tako lepo sijao dok je padaooo...Secam se toga kao da je juce bilo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA