GASPROMOV ŠEF U SRBIJI: Uskoro jeftiniji gas

Predsednik Upravnog odbora ruskog giganta u Vladi Srbije potpisao ugovore o isporuci gasa do kraja 2021. po cenama za 13 odsto nižim od ranijih

  • 3

Ugovori o isporuci ruskog gasa Srbiji do kraja 2021. godine, koji će zemlji obezbediti potpunu bezbednost u snabdevanju i nižu cenu gasa u narednih 10 godina, potpisani su danas u Vladi Srbije.

Prvi ugovor su potpisali predsednik Upravnog odbora "Gasprom eksporta" Aleksej Miler i direktor "Jugorosgasa" Vladimir Koldin, a drugi su potpisali Koldin, u ime "Jugorosgasa", i generalni direktor "Srbija-gasa" Dušan Bajatović, u prisustvu ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Čepurina i ministra za prirodne resurse, rudarstvo i prostorno planiranje Milana Bačevića.

Miler je posle potpisivanja ugovora rekao da će Srbija, zahvaljujući tom dugoročnom ugovoru, dobijati gas po preferencijalnim cenama, koje su 13 odsto niže od ranijih i da su njime garantovane isporuke od 1,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Nije precizirano kolika će tačno biti cena gasa za Srbiju, ali je generalni direktor "Srbija-gasa" Dušan Bajatović ranije rekao da će ta cena biti između 370 i 380 dolara za 1.000 kubnih metara, umesto dosadašnjih oko 490 dolara.

Miler je istakao da je Srbija strateški partner Rusije u energetici, o čemu svedoči taj ugovor, ali i dosta uspešno realizovanih projekata u prethodnom periodu, među kojima su saradnja na podzemnom skladištu gasa Banatski dvor, u Naftnoj industriji Srbije i na Južnom toku.

- Imamo i veoma krupne planove za budućnost - poručio je Miler, i naveo da je u planu izgradnja gasnih centrala u Srbiji koje će dobijati gas po preferencijalnim uslovima i iz kojih će se struja proizvoditi po nižim cenama od sadašnjih.

Miler je istakao da će Srbija tim ugovorom dobiti niže cene gasa i sigurnost snabdevanja u dugom periodu, što je najbolji odgovor onima koji su se pitali da li i zašto Srbija potpisuje ugovore sa "Gaspromom" i koji su isticali da je bolje da Srbija kupuje gas na spot tržištu.

- Šta bi ti ljudi sada rekli i kako bi objasnili srpskoj javnosti, kada danas gas na spot tržištu košta 800 dolara za 1.000 kubnih metara - zapitao je Miler.

Uspešna je i zajednička saradnja na podzemnom skladištu gasa Banatski dvor i Južnom toku i u srpsku deonicu će biti uloženo 1,7 milijardi evra, rekao je Miler i naglasio da je "Gasprom" za to da na tim poslovima maksimalno budu uposlena srpska preduzeća.

Pre potpisavanja ugovora, premijer Dačić se sastao s Milerom iza zatvorenih vrata, a potom su delegacije Vlade Srbije i "Gasproma" razgovarale o budućim zajedničkim planovima i poslovima.

Nakon potpisivanja ugovora, Miler se sastao sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, a na sastanku se razgovaralo o izgradnji gasnih centrala, prisustvu ruskog kapitala u Srbiji, investicijama u energetici, kao i izgradnji Južnog toka.

- Srbija i Rusija svakoga dana unapređuju svoje ekonomske odnose i u narednoj godini očekujemo jačanje međusobnih odnosa u svim sferama društvenog života - istakao je Vučić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N-P

    27. mart 2013 | 18:36

    A, šta ja imam od toga ? Skinuće i meni za toliko račun ??? Kako da ne ..

  • Vuk Mujovic

    27. mart 2013 | 16:36

    Pa vi ste dogovorili fiksnu cenu gasa u momentu najvece cene. Ukrainci imaju dogovor da od cene placaju sedamdeset centi na dolar, a oni nisu strateski partner.

  • cure

    27. mart 2013 | 16:22

    Uvek isto:Kad uklonite korumpirane dobicete jeftiniji gas...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA