BERLINSKI ZID: Srušena Galerija istočne strane (FOTO)

Stanovnici tog gradskog područja bili su šokirani ovim potezom koji je usledio posle nekoliko protesta, uključujući jedan na kojem je učestvovao i američki glumac i kantri muzičar Dejvid Haselhof

  • 0

Građevinski radnici, potpomognuti s oko 250 policajaca, uklonili su jutros pre zore delove Berlinskog zida, poznate kao Galerija istočne strane, kako bi napravili mesto za izgradnju jedne luksuzne zgrade, uprkos zahtevima demonstranata da to mesto bude sačuvano.

Stanovnici tog gradskog područja bili su šokirani tim potezom koji je usledio posle nekoliko protesta, uključujući jedan na kojem je učestvovao i američki glumac i kantri muzičar Dejvid Haselhof.

Portparol policije Aleksander Tenis je rekao da nije bilo incidenata tokom radova, koji su počeli jutros oko pet sati, na uklanjanju četiri sekcije zida, od kojih je svaka široka oko 1,2 metra, čime će biti otvoren pristup planiranoj zgradi s luksuznim apartmanima duž obližnje reke Špreje.

Galerija istočne strane, najveća svetska galerija na otvorenom, nastala na ostacima zida, najduži je preostali deo Berlinskog zida, podsetila je agencija AP.

Građevinski radnici su uklonili prvi deo Galerije ranije ovog meseca kako bi se napravio put do novog luksuznog kompleksa apartmana, ali je zbog protesta javnosti došlo do zastoja u daljim radovima. Lokalni političari i investitor su tada izjavili da traže rešenje kako bi se zadržao preostali deo zida.

Investitor Majk Uve Hinkel je, međutim, odlučio da ukloni i preostala četiri dela zida, široka više od 1,2 metra, rekao je Tenis.

- Izvođač radova ima pravo da to učini i on nas je pre nekoliko dana obavestio o tim svojim planovima. Prošle noći nam je rečeno da on želi da rano jutros ukloni te delove zida - dodao je Tenis.

Planovi za rušenje dela zida, dugačkog 1,3 kilometra, izazvali su proteste čija je glavna poruka bila da izvođači žrtvuju istoriju radi profita.

Ta deonica zida je tokom godina postala turistička atrakcija, a njegova betonska površina je prekrivena živopisnim crtežima i slikama.

- Ne mogu da verujem da su došli po mraku na tako podao način - rekao je Kani Alavi, predsednik grupe umetnika Galerije istočne strane.

- Sve što oni vide je novac. Oni nemaju razumevanja za istorijski i umetnički značaj tog mesta - dodao je on.

- Ako uklonite te delove zida, uklonićete dušu ovog grada. Na taj način on postaje kao svaki drugi grad. To je tako tužno - požalio se Ivan Meklostni (32), koji se pre godinu dana doselio u Berlin iz Irske.

Hinkel je u onlajn saopštenju rekao da je uklanjanje delova zida privremen potez kako bi se kamionima omogućio pristup gradilištu. On je dodao da posle četiri nedelje bezuspesnih pregovora sa gradskim zvaničnicima nije bio voljan više da čeka.

Galerija istočne strane je nedavno obnovljena, što je grad koštalo više od dva miliona evra. Taj deo Berlinskog zida se nalazio na istočnoj strani te granične linije koju je komunistička Istočna Nemačka izgradila 1961. da bi se ogradila od Zapadnog Berlina.

Najmanje 136 ljudi je poginulo pokušavajući da prebegne preko ovog zida, pre nego što je on otvoren 9. novembra 1989.

Ta deonica zida je nekoliko meseci po otvaranju pretvorena u galeriju na otvorenom i sada je prekrivena raznobojnim muralima koje je naslikalo oko 120 umetnika, uključujući prikaz čuvenog istočnonemačkog automobila "trabant" i bratskog komunističnog poljupca između sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva i istočnonemačkog vođe Eriha Honekera.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA