Nikezić: Nepromenjen status aranžmana s MMF-om

Vlada dala garancije da ni na koji način neće ugroziti fiskalno pravilo u vezi s visinom javnog duga

  • 0

Državni sekretar Ministarstva finansija Dušan Nikezić rekao je da je realno očekivati da status aranžmana Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ostane nepromenjen.

- U ovim razgovorima imamo priliku da razjasnimo poziciju Vlade po pitanju garancija za investicije koje nemaju materijalnog uticaja na budžet, javnu potrošnju i dogovoreni nivo deficita - rekao je Nikezić u intervjuu za Novosti.

On je kazao da su predstavnici Fonda prethodnih dana dobili uveravanja Vlade da će realizacija garancija koje daje budžet za buduće kredite javnih preduzeća biti u potpunosti u skladu sa dogovorenim nivoom i da ni na koji način neće ugroziti fiskalno pravilo u vezi s visinom javnog duga.

Kad je reč o planu da država, budžetskim novcem, dokapitalizuje Komercijalnu banku, čemu se MMF protivi, Nikezić je preneo da je MMF ukazao na "mogućnost da će, u slučaju da dođe do pada budžetskih prihoda, Vlada morati da se zaduži kako bi realizovala dokapitalizaciju najveće domaće banke".

- Smatramo da je za državu od strateškog značaja da održi većinsko vlasništvo u Komercijalnoj banci i nećemo odustati od tog plana. Istovremeno, podsećam na to da će ta transakcija biti realizovana u poslednjem kvartalu ove godine i svakako neće uticati na realizaciju aranžmana do izrade rebalansa - kazao je Nikezić.

On je rekao da je rano za pravljenje prognoza o eventualnom manjku u budžetu posle najavljene promene projekcije o održanju BDP na nultoj stopi.

- Ukoliko bude potrebno, smanjenje javne potrošnje, radi održanja usvojenog deficita, realizovaće se isključivo kroz smanjenje diskrecionih rashoda - rekao je Nikezić.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA