NIS: Otpremnine od 560 evra po godini staža!

Naftna industrija Srbije odlučila da svojim zaposlenima koji do 8. aprila dobrovoljno pristanu da napuste kompaniju isplati 560 evra bruto po godini staža, kao i jednu i po bruto zaradu

  • 0

NIS je, u okviru programa povećanja efikasnosti poslovanja, odlučio da svojim zaposlenima koji do 8. aprila dobrovoljno pristanu da napuste kompaniju isplati 560 evra bruto po godini staža, kao i jednu i po bruto zaradu, što je daleko iznad zakonom propisanih iznosa.

Kako se navodi u saopštenu te kompanije, NIS je u skladu sa preporukama sindikata doneo odluku da zaposlenima isplati sredstva koja odgovaraju iznosu ukupne naknade za slučaj nezaposlenosti, koju bi dobili od Nacionalne službe za zapošljavanje.

U saopštenju se podseća da je u prethodnom periodu NIS isplatio najveći socijalni program na Balkanu, svakom radniku, u proseku oko 22.000 evra otpremnine. Uz to, NIS je osnovao Tranzicioni centar sa ciljem da zaposlene koji dobrovoljno napuste kompaniju osposobi i za pronalazak novog posla i podrži u preduzetništvu.

U NIS-u ističu "da nakon prestanka važenja Socijalnog programa krajem prošle godine prava zaposlenih nisu ostala nezaštićena", jer su rukovodstvo i reprezentativni sindikati zaključili Aneks Kolektivnog ugovora kojim je predviđena isplata otpremnine, onima koji doborovoljno odu.

Aneksom je definisano da će otkazivanje ugovora o radu zavisiti pre svega od tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena u kompaniji, tako da u NIS-u kažu da u ovom trenutku ne mogu govoriti o broju zaposlenih koji mogu biti proglašeni tehnološkim viškom.

"Uz to, nijedan radnik neće biti proglašen za tehnološki višak dok Odbor direktora ne usvoji program koji će odobriti sindikati i Nacionalna služba za zapošljavanje", navodi se u saopštenju NIS-a, uz napomenu da je program dobrovoljnog odlaska menadžment doneo uz učešće i saglasnost reprezentativnih sindikata.

Ističe se da je veća efikasnost NIS-a neophodan uslov da bi kompanija povećavala obim investicija, što posledično dovodi do kreiranja novih radnih mesta.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA